Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια μετά άρχισε η δίκη

Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια μετά άρχισε η δίκη

Στο εδώλιο έξι κατηγορούμενοι, πάνω από σαράντα οι μάρτυρες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά τον αδόκητο θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας που συγκλόνισε, προκάλεσε προβληματισμούς και έφερε στο προσκήνιο θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων και άλλα, άρχισε η δίκη για την απόδοση ευθυνών. Παρόντες πέντε από τους συνολικά έξι κατηγορουμένους και περί τους 40 μάρτυρες που έχουν κληθεί να διαλευκάνουν κρίσιμες πτυχές ενός εγκλήματος με σύνθετα χαρακτηριστικά.

Το δικαστήριο χθες δρομολόγησε την έναρξη της δίκης, παρουσία των γονιών του άτυχου ακτιβιστή και του αδελφού του, ενώ τη διαδικασία παρακολουθούν εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Θανατηφόρος βλάβη

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορία για θανατηφόρο σωματική βλάβη, ότι δηλαδή με τις πράξεις τους, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, συνετέλεσαν στην επέλευση του θανάτου του 33χρονου Ζακ, ο οποίος πέθανε από την πρόκληση ισχαιμικού επεισοδίου.

Τη διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει καιρό, παρακολουθούν εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το αίτημα της οικογένειάς του και της υπεράσπισής του, που προβλήθηκε κατά τη μακρά δικαστική διαδρομή της υπόθεσης, για αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, δεν έγινε δεκτό από τις δικαστικές αρχές.

Ετσι, οι κατηγορούμενοι δικάζονται με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, κατηγορία που επισύρει ποινές έως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει το κατηγορητήριο, που αποτελεί τον «καμβά» πάνω στον οποίο θα εκτυλιχθεί η δικαστική διαδικασία. Ο Ζακ Κωστόπουλος, όπως αναφέρεται, εισήλθε «για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας, που ήταν ανοικτό, καθώς ο ιδιοκτήτης του είχε «πεταχθεί» σε διπλανό κτίριο για λίγη ώρα. Το κατηγορητήριο δεν του αποδίδει πρόθεση κλοπής ή ληστείας, αλλά τονίζει το «για άγνωστη αιτία».

Στη συνέχεια αναφέρεται πως ο 33χρονος ήταν σε υπερδιέγερση και πανικό και προκειμένου να βγει από το κατάστημα, με πυροσβεστήρα, προσπάθησε να σπάσει τη βιτρίνα, θρυμματίζοντας την προθήκη του καταστήματος. Την ώρα εκείνη, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου με τη συνδρομή ενός γείτονα, μεσίτη στο επάγγελμα, χτύπησαν με σκληρότητα το θύμα, νομίζοντας ότι η πρόθεσή του ήταν η κλοπή, την ώρα που ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθούσε τραυματισμένος να βγει από το κατάστημα. Τραυματισμένος και αιμόφυρτος συνελήφθη λίγο αργότερα, όταν βγήκε από το κατάστημα –με «υπερβάλλοντα ζήλο», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο–, από τους αστυνομικούς, όπου σημειώνεται ότι η εμπλοκή των αστυνομικών θα μπορούσε να είναι άλλη, καθώς το θύμα ήταν τραυματισμένο και με μειωμένες σωματικές δυνάμεις. Κατά τη σύλληψή του υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και απεβίωσε.

​​​​Η δίκη, που διακόπηκε για τις 9 Νοεμβρίου, αναμένεται να κρατήσει καιρό, καθώς έχει πολλούς μάρτυρες, ενώ κρίσιμα και λεπτά θέματα πρόκειται να απασχολήσουν το δικαστήριο στην προσπάθεια της απόδοσης ευθυνών.

Οργή στις καταθέσεις της οικογένειας

Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της δίκης εξετάστηκε ως μάρτυρας ο πατέρας του Ζακ, αφού δεν έγιναν δεκτά αιτήματα για διακοπή ή αναβολή της δίκης. Ο Ευθύμιος Κωστόπουλος, οργισμένος για την ατιμωρησία των υπευθύνων για τον θάνατο του γιου του, όπως είπε, περιέγραψε το παιδί του ως κοινωνικό άτομο που είχε εργασία και οικονομική στήριξη από την οικογένειά του. Επέρριψε ευθύνες στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, τονίζοντας ότι ενώ ο γιος του «ήταν μέσα στα αίματα, τον κλωτσοπατάγανε». Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου ανέφερε ότι ο γιος του στο παρελθόν είχε δεχθεί επιθέσεις, αλλά δεν ήταν βίαιος, ήταν κατά της βίας και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Συγκλονισμένη κατέθεσε η μητέρα του θύματος αποκλείοντας την εκδοχή της ληστείας, ενώ ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου μίλησε για ρατσιστικό έγκλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή