1st Καθημερινή ESG Summit: Τα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού

1st Καθημερινή ESG Summit: Τα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού

Πέντε δημοσιογράφοι της «Κ» συζήτησαν για όσα αντιμετώπισαν στις καταστροφικές πυρκαγιές. Για τα όσα κατέγραψαν κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, μίλησαν δημοσιογράφοι της «Καθημερινής» κατά το χθεσινό «1st Καθημερινή Athens ESG Summit»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε δημοσιογράφοι της «Κ» συζήτησαν για όσα αντιμετώπισαν στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για τα όσα κατέγραψαν κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, όπου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, μίλησαν δημοσιογράφοι της «Καθημερινής» κατά το χθεσινό «1st Καθημερινή Athens ESG Summit». Οι Γιώργος Λιάλιος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σουλιώτης και Τάσος Τέλλογλου μίλησαν χθες για τους παράγοντες που καθιστούν πιο συχνές τέτοιου είδους καταστροφές (mega fires) και τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας, σε μια συζήτηση την οποία συντόνισε η Ηλιάννα Μάγρα, δημοσιογράφος της «Κ». Οπως ειπώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα έχουν καεί στη χώρα μας, ενώ ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν πως δεν αρκεί να αγοράζουμε και να εκμισθώνουμε ολοένα και περισσότερα μέσα, αλλά χρειάζεται να επενδύσουμε πολύ περισσότερα στην πρόληψη, αλλά και στην εκπαίδευση, όπως και στον εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος και των εθελοντών. «Το σημερινό μοντέλο δεν αποδίδει και θα πρέπει να αλλάξει», ανέφεραν σχετικά.

Ειδικότερα, ο Τάσος Τέλλογλου μετέφερε την εμπειρία του από τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια, όπου συνάντησε ανθρώπους «μιας άλλης εποχής». Πρόκειται για ανθρώπους που ακολουθούν τη διαδικασία της εκκαμίνευσης. Παλαιότερα ζούσαν εκατοντάδες τέτοιοι άνθρωποι στην Εύβοια, στο δάσος, και ήταν εκείνοι που χωρίς εναέρια μέσα περιόριζαν τη φωτιά. Ο ίδιος σημείωσε πως μία από τις μεγάλες προκλήσεις για την πολιτεία είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε κάποιοι να καθαρίζουν το δάσος πριν φτάσει η αντιπυρική περίοδος. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι δασικές πυρκαγιές έχουν μια συμπεριφορά που μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Υπογράμμισε μάλιστα τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών πυροσβεστών, ενώ ως προς τους μύθους που αναπτύσσονται γύρω από τις πυρκαγιές, σημείωσε πως σίγουρα κάποιες ξεκινούν από εμπρηστές, όμως πολύ περισσότερες είναι οι φωτιές από αμέλεια, βάσει επίσημων στοιχείων. Ο Γιώργος Λιάλιος ξεκαθάρισε πως «η νομοθεσία επιτρέπει τα αιολικά πάρκα να γίνουν σε δασικές και σε αναδασωτέες περιοχές. Επομένως, η κάθε εταιρεία δεν έχει ανάγκη να κάψει το δάσος, γιατί μπορεί να κάνει εγκαταστάσεις και σε δάσος».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν είναι πάντα σωστό πολιτικοί και δημοσιογράφοι να κουνούν το δάχτυλό τους στους πολίτες. Και αυτό γιατί οι πολιτικές των τελευταίων 30-40 ετών είχαν ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση του κόσμου από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα. Επίσης, παρατήρησε πως έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι λεγόμενες mega fires, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Τέλος, ο Γιάννης Σουλιώτης κλήθηκε να απαντήσει στο τι πήγε λάθος επιχειρησιακά, τονίζοντας πως φέτος μισθώσαμε τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ (31) αλλά παρ’ όλα αυτά η διαχείριση δεν ήταν σε γενικές γραμμές επιτυχημένη. Το μειονέκτημα είναι πως η Πςυροσβεστική δεν έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει μέσα στο δάσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή