Τα ΑΕΙ ανοίγουν δρόμους σύμπραξης με ΗΠΑ και Κίνα

Τα ΑΕΙ ανοίγουν δρόμους σύμπραξης με ΗΠΑ και Κίνα

Την ανάπτυξη Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία ιδρύουν το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάπτυξη Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία ιδρύουν το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσαν επισήμως χθες –η «Κ» είχε παρουσιάσει το θέμα στο φύλλο της Κυριακής 10/10/2021– τα δύο ιδρύματα, οι ερευνητικές ομάδες των οποίων θα συνεργαστούν με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των επικίνδυνων παραγόντων για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών παθογόνων, όπως ο κορωνοϊός.

ΕΚΠΑ και Γέιλ ιδρύουν Κέντρο Αριστείας – Συνεργασία υπ. Παιδείας και CEAIE.

Ο αντιπρόεδρος του Γέιλ για τη Διεθνή Στρατηγική, Pericles Lewis, σημείωσε: «Οι ερευνητές μας, μαζί, θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν σε διεθνούς εμβέλειας λύσεις στις σημερινές πιεστικότερες προκλήσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ αποτελεί παράδειγμα για το πώς προωθούμε νέους δρόμους έρευνας που έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, δήλωσε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι από τα σημαντικότερα καθήκοντα κρατών και κοινωνιών. Ο ρόλος των ΑΕΙ είναι να ενισχύσουν την έρευνα σχετικά με το θέμα, έτσι ώστε να προκύψουν εφαρμόσιμα καινοτόμα μέτρα. Η συνεργασία του ιδρύματός μας με το Γέιλ στοχεύει στην εκπλήρωση αυτού του στόχου, μέσω του νέου Κέντρου Αριστείας». Κύριοι συνεργάτες στο έργο είναι ο κ. Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Περιβαλλοντικής Υγείας του Γέιλ, και ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και συντονιστής ερευνητικών υποδομών και οριζόντιων ερευνητικών εργαστηρίων του ΕΚΠΑ.

Την ίδια στιγμή, χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι σε συνεργασία με το China Education Association for International Exchange (CEAIE), τον εθνικό φορέα εκπαιδευτικής διεθνοποίησης της Κίνας, εγκαινιάζεται νέο πρόγραμμα συνεργασίας ελληνικών και κινεζικών ΑΕΙ. Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι ΑΕΙ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το ΑΠΘ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Xi’an Jiaotong University και το Shandong Agricultural University και το Παν. Πάτρας με το Fujian University of Technology.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή