Νίκη Κεραμέως στην «Κ»: Δεν περνάει η «φασόν» αξιολόγηση – Πάνω από 8.000 σχολεία έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση

Νίκη Κεραμέως στην «Κ»: Δεν περνάει η «φασόν» αξιολόγηση – Πάνω από 8.000 σχολεία έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς στέλνει το υπουργείο Παιδείας μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της (ΔΟΕ) να συντάξει κείμενα «φασόν», ώστε τα σχολεία να τα καταθέσουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ακυρώνοντάς την επί της ουσίας, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ».

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς στέλνει το υπουργείο Παιδείας μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) να συντάξει κείμενα «φασόν», ώστε τα σχολεία να τα καταθέσουν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ακυρώνοντάς την επί της ουσίας, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ». «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί ο νόμος», τονίζει στην «Κ» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας ζητεί από διευθυντές και προϊσταμένους των σχολικών μονάδων να μεριμνήσουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα χθες, στον απόηχο της απόφασης της ΔΟΕ, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία ενημερώνει ότι «με την με αρ. 4242/2021 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών κρίνεται τελεσίδικα ως παράνομη η απεργία – αποχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού, εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων» και ζητεί από διευθυντές και προϊσταμένους των σχολικών μονάδων να μεριμνήσουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με το πλαίσιο, και να ενημερώσουν σχετικά όλους τους εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα επισυνάπτεται αρχείο με ερωτήσεις – απαντήσεις, η τελευταία εκ των οποίων αφορά τις «φασόν» εκθέσεις αξιολόγησης. «Οχι, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν “έτοιμα-φασόν” κείμενα για την αξιολόγηση, σε συγκεκριμένους μόνο άξονες και όχι εξατομικευμένα κείμενα για κάθε σχολική μονάδα. Μη ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία αυτή ή υποβολή έτοιμου – μη εξατομικευμένου κειμένου συνιστά παραβίαση και του κανονιστικού πλαισίου και της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης», τονίζει το υπουργείο. Το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών και όρισε ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης.

Από την πλευρά της η κ. Κεραμέως δήλωσε στην «Κ» ότι «η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των σχολικών μονάδων συνιστά ταυτόχρονα βασική προϋπόθεση για συνολική αναβάθμιση των σχολείων και αυτονόητη απαίτηση της κοινωνίας και των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Δεν πρόκειται για καμία καινοτομία της Ελλάδας: στις περισσότερες χώρες, ειδικότερα της Ε.Ε., η αξιολόγηση αποτελεί μια πάγια πρακτική δοκιμασμένη και πετυχημένη, που εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια σε ορισμένα κράτη. Αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 7.700 σχολεία, τα οποία έχουν ήδη προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης. Τα “φασόν” κείμενα που κυκλοφορούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τις τελευταίες μέρες στοχεύουν στην υποδαύλιση της διαδικασίας αξιολόγησης εκ των έσω. Ωστόσο, οποιαδήποτε υιοθέτηση των κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του κανονιστικού πλαισίου και της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση προϋποθέτει, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και τη σχετική Υπουργική Απόφαση, εξειδικευμένη για κάθε σχολείο καταγραφή επί συγκεκριμένων αξόνων, κατόπιν συνεδρίασης και ομαδικών δράσεων των εκπαιδευτικών. Οι συνδικαλιστικές πρακτικές αυτού του είδους όχι μόνο παρακινούν σε μη τήρηση του νόμου, αλλά προσβάλλουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απόπειρα χειραγώγησης. Αναμένουμε τη συμμετοχή και των υπολοίπων σχολικών μονάδων σε μια αξιολόγηση καθαρά βελτιωτική της εκπαίδευσης και της σχολικής ζωής». Και κατέληξε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί ο νόμος. Προφανώς είναι σεβαστό το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαφωνεί με πολιτικές αποφάσεις και να επιδιώκει να αλλάξει κάτι, αλλά έναν νόμο εν ισχύι οφείλουμε όλοι οι πολίτες να τον σεβόμαστε και να τον εφαρμόζουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή