Απειλή για την Ευρώπη η κατάρρευση του Λιβάνου

Απειλή για την Ευρώπη η κατάρρευση του Λιβάνου

Η προοπτική ολοκληρωτικής κατάρρευσης του Λιβάνου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες διεθνών παραγόντων με σημαντική εμπειρία στην ανάλυση περιφερειακών εξελίξεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική ολοκληρωτικής κατάρρευσης του Λιβάνου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες διεθνών παραγόντων με σημαντική εμπειρία στην ανάλυση των περιφερειακών εξελίξεων. Σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο και Παρίσι) υφίσταται η ανησυχία ότι η παγίωση της κατάστασης στον Λίβανο θα έχει πολλαπλές περιπλοκές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάχυση της τρομοκρατίας και πιθανώς σε νέα προσφυγικά ρεύματα προς την Ευρώπη. Πηγές με πολυετή εμπειρία και βαθύτατη γνώση των τεκταινόμενων στην ευρύτερη περιοχή ανέφεραν ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στον Λίβανο συνδέεται με την πολυετή αστάθεια στη γειτονική Συρία, λέγοντας «όταν έχει συνάχι η Δαμασκός, η Βηρυτός παθαίνει πνευμονία».

Φόβοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάχυση της τρομοκρατίας και πιθανώς σε νέα προσφυγικά ρεύματα.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία, καθώς η περίοδος από τώρα μέχρι τον Μάρτιο, μήνας κατά τον οποίο έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες εκλογές, θεωρείται ήδη αρκετά μεγάλη. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν δύο από τις ελάχιστες χώρες σε επίπεδο Ε.Ε. που είχαν εδώ και χρόνια ζητήσει τη στήριξη του Λιβάνου και για τους περίπου 1,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα, όπως, βεβαίως, και για την Ιορδανία.

Το ενδιαφέρον των Αθηνών για την ευρύτερη περιοχή είναι δεδομένο, όπως φάνηκε από την πρόσφατη, πολύ έντονη δραστηριοποίηση στη Λιβύη, αλλά και την επικείμενη, την επόμενη εβδομάδα, επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία. Η πρωθυπουργική παρουσία στη μεγάλη αραβική χώρα περιέχει πολλαπλά μηνύματα, καθώς η Ελλάδα ήδη έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα συνεργασίας, με κύριο την αποστολή πυροβολαρχίας «Patriot» για την αεροπορική άμυνα της χώρας.

Ο Κ. Φλώρος στη Γαλλία

Απειλή για την Ευρώπη η κατάρρευση του Λιβάνου-1
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος πέταξε με μαχητικό τύπου Ραφάλ.

Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα είναι ενεργή στη στρατιωτική διπλωματία. Χθες κορυφώθηκε η πολυμερής αεροπορική άσκηση «Blue Flag ’21» στο Ισραήλ, όπου πέρα από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχαν η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία. Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε επί διήμερο στη Γαλλία, όπου είχε επαφές με τον ομόλογό του, ενώ χθες πέταξε με μαχητικό τύπου Rafale.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου έχει ήδη συναντηθεί με τον ομόλογό του των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων. Επίσης έχει επισκεφθεί και το «West Point». Στις επαφές τους σε Γαλλία και ΗΠΑ οι δύο αρχηγοί έχουν συζητήσει για διμερείς συνεργασίες, ενώ στην περίπτωση του κ. Λαλούση τέθηκαν επί τάπητος και εξοπλιστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή