Ενα κύκλωμα σβήνουν, άλλο ανάβει…

Ενα κύκλωμα σβήνουν, άλλο ανάβει…

Νέα γραμμή παραγωγής λαθραίων τσιγάρων στην Αυλίδα εντόπισαν οι Αρχές – Το χρονικό των πολύμηνων ερευνών

ενα-κύκλωμα-σβήνουν-άλλο-ανάβει-561554899

Τον Νοέμβριο του 2020 στελέχη του Λιμενικού είχαν σταματήσει για έλεγχο κοντά στο Σχηματάρι μια νταλίκα με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, η οποία μετέφερε μέσα σε χάρτινες κούτες πάνω από δέκα τόνους λαθραίου καπνού. Η κατάσχεση του παράνομου φορτίου και η σύλληψη από το Λιμενικό του 41χρονου Ελληνα οδηγού είχαν θέσει σε συναγερμό τους αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, που εκείνη την περίοδο, υπό άκρα μυστικότητα, διεξήγαν έρευνα για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη χώρα, με επικεφαλής ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

Ο λόγος για την κινητοποίηση των αστυνομικών του Τ.Α. Αμαρουσίου ήταν ότι μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχαν εντοπίσει την ίδια ακριβώς νταλίκα να μπαινοβγαίνει σε πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο, που χρησιμοποιούσε το υπό έρευνα κύκλωμα των λαθρεμπόρων. Υπέθεσαν, λοιπόν, ότι το φορτηγό με τον χύμα καπνό κατευθυνόταν σε παράνομο εργοστάσιο του δικτύου, το οποίο με βάση την πορεία του φορτηγού βρισκόταν στα περίχωρα της Χαλκίδας. Ωστόσο, παρά τις επίμονες προσπάθειές τους δεν είχαν καταφέρει να το εντοπίσουν. Το πέτυχε ένα χρόνο αργότερα, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, η Οικονομική Αστυνομία. Το κουβάρι των ερευνών ξετυλίγει σήμερα η «Κ».

Ο πρόσφατος κύκλος των αστυνομικών επιχειρήσεων άνοιξε με αφορμή τον τυχαίο εντοπισμό δύο φορτηγών με λαθραία τσιγάρα, το πρώτο στις 14 Σεπτεμβρίου στα Μέγαρα και το δεύτερο στις 21 Σεπτεμβρίου στον Ασπρόπυργο. Από την περαιτέρω έρευνα των τοπικών αστυνομικών αρχών προέκυψε ότι και τα δύο φορτηγά είχαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και επιπλέον μετέφεραν τον ίδιο ακριβώς αριθμό πακέτων: 165.000.

Για τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας ο εντοπισμός των δύο οχημάτων και η κατάσχεση των λαθραίων τσιγάρων θεωρήθηκαν ένδειξη για τη δραστηριοποίηση λαθρεμπορικού κυκλώματος στην περιοχή. Αποφάσισαν, λοιπόν, να εντείνουν τις μυστικές έρευνές τους ξεκινώντας από το ήδη γνωστό πάρκινγκ του Ασπροπύργου. H επιλογή τους αποδείχθηκε σωστή.

Ενα κύκλωμα σβήνουν, άλλο ανάβει…-1

Το πρωί της 5ης Οκτωβρίου μυστικοί αστυνομικοί είδαν να βγαίνει από τον ιδιωτικό χώρο στάθμευσης ένα κλειστού τύπου φορτηγό, παρόμοιο με εκείνα που είχαν, λίγες ημέρες νωρίτερα, εντοπιστεί σε Ασπρόπυργο και Μέγαρα να μεταφέρουν λαθραία τσιγάρα. Είχε μάλιστα πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου όχημα, που όμως προέκυψε ότι κινείτο στην επαρχία. Καταγράφοντας λοιπόν την κίνησή του έφτασαν σε μια καλά περιφραγμένη (και με κάμερες ασφαλείας στην περίμετρό της) αποθήκη στην Αυλίδα, λίγο έξω από τη Χαλκίδα. Την έθεσαν υπό παρακολούθηση για δύο ημέρες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εξαρθρωθεί πανίσχυρο δίκτυο λαθρεμπορίας τσιγάρων που είχε υπό τον έλεγχό του 22 παράνομα εργοστάσια και αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική.

Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου έκαναν έφοδο διαπιστώνοντας ότι στο εσωτερικό της λειτουργούσε «πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παραγωγής τσιγάρων». Βρέθηκαν μια μηχανή παρασκευής τσιγάρων, 14 τόνοι επεξεργασμένου καπνού και 2,4 εκατομμύρια έτοιμα τσιγάρα. Υπήρχαν ακόμα πρώτες ύλες για την παρασκευή των πακέτων (χάρτινα περιτυλίγματα, ρολά αλουμινόχαρτου, ζελατίνες) με διάφορες εμπορικές επωνυμίες. Η αποθήκη ήταν μισθωμένη από το 2018 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών το παράνομο καπνεργοστάσιο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τη στιγμή της εφόδου στο εσωτερικό του βρέθηκαν και συνελήφθησαν δύο ομογενείς από το Καζακστάν και εννέα καπνεργάτες από την Ουκρανία.

Τον είχαν ξανασυλλάβει

Ο ένας από αυτούς προέκυψε ότι είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας του Τ.Α. Αμαρουσίου για την εξάρθρωση του πανίσχυρου δικτύου λαθρεμπορίας τσιγάρων. Το κύκλωμα εκείνο είχε υπό τον έλεγχό του ούτε ένα ούτε δύο, αλλά συνολικά 22 παράνομα εργοστάσια και αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική. Ολοι λειτουργούσαν στο όνομα ανύπαρκτων προσώπων. Στο εσωτερικό τους οι αστυνομικοί είχαν βρει και κατασχέσει 91 εκατομμύρια τσιγάρα και 75 εκατομμύρια κενά πακέτα, με τους διαφυγόντες δασμούς να υπολογίζονται σε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα και ενώ η ανάκριση για εκείνη την υπόθεση παραμένει ανοικτή, τα στελέχη των διωκτικών αρχών θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό το παράνομο καπνεργοστάσιο στην Αυλίδα να ανήκε στο ίδιο λαθρεμπορικό δίκτυο που αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Ασφάλειας Αμαρουσίου. Ενας χαμένος κρίκος στη λαθρεμπορική αλυσίδα που ήρθε στο φως τον Δεκέμβριο του 2020.

Και οι εννέα Ουκρανοί εργάτες οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά την απολογία τους στον ανακριτή, ενώ οι δύο ομογενείς από το Καζακστάν αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ έκαστος και την υποχρέωση να δίνουν το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.

Οι πρώτες ύλες

Οι 14 τόνοι λαθραίου καπνού που υπήρχαν στο παράνομο καπνεργοστάσιο της Αυλίδας βρέθηκαν μέσα σε μεγάλες χάρτινες κούτες με σφραγίδες και διακριτικά εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία. Αλλα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πηγή προέλευσης του καπνού είναι η Ιταλία και συγκεκριμένα η πόλη της Νάπολης, όπου το αποτύπωμα της Καμόρα παραμένει έντονο. Σήμερα, οι αστυνομικοί διερευνούν το ενδεχόμενο ύπαρξης μιας «τριγωνικής», όπως την αποκαλούν, σχέσης με τον χύμα καπνό να καταλήγει από την Ιταλία στην Ελλάδα μέσω εικονικών εταιρειών με έδρα τη γειτονική Βουλγαρία. Από τη Βουλγαρία εξάλλου προέρχονται –σύμφωνα με έρευνες των διωκτικών αρχών και εμπειρογνωμόνων– και τα υλικά για την παρασκευή των πακέτων με τα λαθραία τσιγάρα που βρέθηκαν πρόσφατα στο παράνομο καπνεργοστάσιο έξω από τη Χαλκίδα. Την ίδια πηγή προέλευσης είχαν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσε και το δίκτυο λαθρεμπορίας που αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2020 (έρευνα της Ασφάλειας Αμαρουσίου), σε ένα ακόμα στοιχείο που διασυνδέει τις δύο αυτές υποθέσεις. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος εκείνης της υπόθεσης, ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση, κλήθηκε πρόσφατα σε απολογία από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή