Ο δήμαρχος που γκρέμισε γέφυρα για να σωθούν ζωές

Ο δήμαρχος που γκρέμισε γέφυρα για να σωθούν ζωές

Με τον «Μπάλλο» να πλησιάζει απειλητικά, ο Γιώργος Ψαθάς έδρασε ακαριαία για να προλάβει πλημμύρες στα Πολιτικά Ευβοίας

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια, Γιώργος Ψαθάς, είναι ξεχωριστή περίπτωση. Οταν έχει αποφασίσει να κάνει κάτι και οι περιστάσεις πιέζουν, δύσκολα τον σταματάς. Τις ημέρες πριν από την επέλαση του «Μπάλλου» ο κ. Ψαθάς δεν μπορούσε να κοιμηθεί, καθώς τον είχαν «στοιχειώσει» οι εικόνες του περυσινού καλοκαιριού. Τότε που στις 9 Aυγούστου 2020 στα Πολιτικά πνίγηκαν τρία άτομα εξαιτίας, μεταξύ αλλων, και μιας παλιάς γέφυρας. Η γέφυρα είχε κατασκευασθεί αρχικά το 1920 και στη συνέχεια είχε επισκευασθεί και ενισχυθεί το 1985, αλλά στα τόξα της «σκάλωσαν» πολλά φερτά υλικά, πέτρες, κορμοί και δένδρα και το νερό «φράκαρε» μέσα στο χωριό κατακλύζοντας τα γύρω σπίτια.

Ο εργολάβος που έκτοτε είχε αναλάβει να την καθαιρέσει και να κτίσει μια καινούργια στη θέση της είπε στον δήμαρχο ότι ο χειμώνας θα τον προλάβαινε. Θα χρειαζόταν δηλαδή καιρό και δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι η θεμελίωση των πελμάτων της γέφυρας δεν θα διευκόλυνε μια νέα πλημμύρα. Ο δήμαρχος πήρε τις αποφάσεις του: θα γκρέμιζε τη γέφυρα πριν από τον «Μπάλλο». Πήρε στο τηλέφωνο και μίλησε με τον υφυπουργό Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Ηθελε να μάθει αν η ΜΟΜΑ είχε στη διάθεσή της μία γέφυρα. H σιδερένια γέφυρα υπήρχε. Καθώς το έργο ήταν εντός ορίων οικισμού, ο κ. Ψαθάς είχε την αρμοδιότητα. Οι υπηρεσίες της περιφέρειας ήταν μάλλον επιφυλακτικές. Ξαναμίλησε με τον κ. Χαρδαλιά στις 7 Οκτωβρίου. Είχε αρχίσει να βρέχει, καθώς ο «Μπάλλος» ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο δήμαρχος αναζήτησε έναν εργολάβο στα Πολιτικά που έκανε μια άλλη δουλειά. «Εχεις σφυρί;», τον ρώτησε. «Εχω» απάντησε εκείνος. «Ρίξε τη γέφυρα» ήταν η λιγόλογη εντολή. Η γέφυρα γκρεμίστηκε.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου τα οχήματα του στρατού (τρεις νταλίκες και πέντε ΡΕΟ) έφθασαν στα Πολιτικά. Μέσα σε λίγες ώρες και ενώ η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς, η νέα γέφυρα είχε στηθεί. Το μπετόν για να «πατήσει» χύθηκε σε δύο δόσεις. Δύο μέρες αργότερα την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί δόθηκε στην κυκλοφορία. «Εβρεχε και στήναμε, έβρεχε και στήναμε», λέει σε πραγματική έξαρση ο κ. Ψαθάς.

Η καθαίρεση της παλιάς πέτρινης γέφυρας στα Πολιτικά είναι η εξαίρεση στην πρακτική της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Στη νότια πλευρά της Χαλκίδας υπάρχει μια άλλη μεγάλη επικίνδυνη περιοχή που επισκέπτονται συχνά-πυκνά οι πλημμύρες – τo Βασιλικό. Πέρυσι τον Αύγουστο πλημμύρισαν εκεί εκατοντάδες σπίτια, σαρώθηκε μια άλλη γέφυρα, ξηλώθηκε ένα κλειστό γυμναστήριο και κατέρρευσαν οι εξέδρες ενός γηπέδου. Το νερό βρήκε τον δρόμο του προς τη θάλασσα παρασέρνοντας όποιο εμπόδιο είχαν ορθώσει οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθαιρέσεις κατασκευών και στις λεκάνες απορροής ομβρίων της Αττικής.

Υπήρχαν κάτοικοι τότε, όπως η Πόπη Πέτρου, που στις εκβολές του ποταμού Λήλαντα στο Μπούρτζι απέκτησε ένα οικόπεδο μέσω μεσιτείας τη δεκαετία του ’60, το οποίο ήταν κατάλληλο για την καλλιέργεια… ρυζιού. Η κ. Πέτρου πέρυσι είχε πει στην «Κ» μετά την εμπειρία της πλημμύρας ότι θα προτιμούσε να εγκαταλείψει το σπίτι της που βρίσκεται σε ένα από τα πολλά σημεία εκβολής του ποταμού, το οποίο είναι στενότερο από την υπόλοιπη κοίτη του Λήλαντα εξαιτίας των κατασκευών που επιτράπηκε να γίνουν στις όχθες του. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δεν είχε αποκλείσει δραστικά μέτρα (με αποζημιώσεις εφόσον είχε εκδοθεί νόμιμη άδεια).

Η μελέτη για την οριοθέτηση της προβληματικής όχθης είχε σταματήσει το 2004, καθώς τελείωσαν τα χρήματα και ο μελετητής αρνήθηκε, όπως ήταν φυσικό, να τη συνεχίσει. Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης λέει τώρα στην «Κ» ότι έως το τέλος του χρόνου η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί. Εν τω μεταξύ οι όχθες του έχουν ενισχυθεί σε διάφορα σημεία ώστε να μη «σπάνε» από το νερό. Το «σπάσιμο» όμως ήταν μια κάποια λύση, καθώς το νερό έβρισκε διαφυγές σε χωράφια και δεν κατέληγε να πλημμυρίζει τα πιο στενά… κατοικημένα σημεία του ποταμού, έχοντας αναπτύξει εξαιτίας των ενισχύσεων αυτών μεγάλες ταχύτητες.

Η Αττική

Μπροστά ακριβώς στα ίδια προβλήματα είναι και η Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, δεν αποκλείεται στις λεκάνες απορροής ομβρίων της Αττικής να υπάρξουν καθαιρέσεις κατασκευών, όπου επιβάλλεται από τις υδραυλικές μελέτες με τα νέα δεδομένα. Οι τοπικοί άρχοντες είναι υπερβολικά φειδωλοί με τις καθαιρέσεις, καθώς στοιχίζουν… ψήφους, αλλά σε πολλά σημεία, όπως στο γνωστό ρέμα της Πικροδάφνης που «έσπασε» την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, κάτι τέτοιο ίσως καταστεί αναπόφευκτο. Στις μελέτες που έχουν γίνει για παράδειγμα στο Μάτι, οι διευθετήσεις έγιναν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια και εκείνα που ήταν μέσα στις κοίτες ρεμάτων. Παρ’ όλα αυτά και εκεί μερικές δεκάδες σπίτια πρέπει να καθαιρεθούν.

Αντίθετα στη Μάνδρα τα υδραυλικά έργα που αναβαθμίστηκαν μετά το 2017 «λειτούργησαν» σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρ. Στάθη, «αλλά η αγωνία μας κορυφώνεται σε σχέση με τα έργα ορεινής υδρονομίας». Με αυτά πρέπει να προχωρήσει η περιφέρεια. Πηγές της είπαν στην «Κ» ότι οι «μελέτες έχουν τελειώσει εδώ και έναν χρόνο, αλλά το δασαρχείο κωλυσιεργεί».

Αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο ρέμα που διασχίζει την πόλη. Και εκεί το δασαρχείο απαιτεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης της Μάνδρας του 2003 προβλέπει διάτρηση του ρέματος που διασχίζει το πολεοδομικό συγκρότημα και καταλήγει στο σύστημα ομβρίων υδάτων. Για να γίνει αυτή η σύνδεση απαιτούνται ακόμα 300-500 μέτρα. Πηγές των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου επιμένουν ότι αυτό δεν είναι το κύριο πρόβλημα της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στη Μάνδρα. Αλλά ο Χρ. Στάθης δεν βλέπει την ανάγκη να γίνουν καθαιρέσεις κατασκευών στον δήμο του. Επιμένει ότι στις 7 Οκτωβρίου «το σύστημα λειτούργησε». Αργότερα, μας στέλνει το ύψος της βροχής εκείνης της ημέρας: 80 χιλιοστά. Tο 2017 είχαν πέσει σε 3-4 ώρες 240 χιλιοστά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή