Ασπρόπυργος: Διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό λόγω έντασης

Ασπρόπυργος: Διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική Οδό λόγω έντασης

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική Οδό, στο ύψος του Ασπροπύργου, όπου έχουν συγκεντρωθεί σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. περίπου 100 άτομα, τα οποία διαμαρτύρονται για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου

6' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική Οδό, στο ύψος του Ασπροπύργου, όπου έχουν συγκεντρωθεί σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. περίπου 100 άτομα, τα οποία διαμαρτύρονται για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμαπου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, κατά το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυκλοφορία στην Αττική Οδό διεκόπη στο ρεύμα προς Ελευσίνα, μετά την έξοδο 4 στον Ασπρόπυργο. Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων γίνεται στον ΣΕΑ Ασπροπύργου.

Προληπτικά έκλεισε και το ρεύμα της Αττικής Οδού προς αεροδρόμιο, στην είσοδο από την Ολυμπία Οδό.

Επίσκεψη Θεοδωρικάκου στους επτά αστυνομικούς – Επικοινωνία με τον πατέρα του 20χρονου

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να επισκεφθεί τους επτά αστυνομικούς που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου.

Οι επτά αστυνομικοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Στη ΓΑΔΑ οι επτά αστυνομικοί – Έρευνα από ΕΛ.ΑΣ.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η κίνησή του είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, ενώ υπογράμμισε ότι η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πατέρα του 20χρονου που έχασε τη ζωή του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

«Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας» σημείωσε ο υπουργός.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Θεοδωρικάκου:

«Πριν από λίγο επισκέφθηκα στη ΓΑΔΑ τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται για την αιματηρή υπόθεση στο Πέραμα την Παρασκευή το βράδυ. Η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι.

Επίσης, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού που σκοτώθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό στο Πέραμα.Του εξέφρασα τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου.

Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών.

⇒ Διαβάστε επίσης: Βίντεο από την καταδίωξη στο Πέραμα

perama-peitharchiko-elegcho-kai-epicheirisiaki-axiologisi-zitise-o-theodorikakos-dioria-pente-imeron0

Ο Αλ. Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των αστυνομικών

Σημειώνεται επίσης ότι το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας.

Η απολογία των αστυνομικών έχει οριστεί για την Τετάρτη, 27.10.21.

Ήδη ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την υπόθεση, αύριο το πρωί θα λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και ακολούθως θα τοποθετηθούν με δελτίο τύπου.

Την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται».

perama-peitharchiko-elegcho-kai-epicheirisiaki-axiologisi-zitise-o-theodorikakos-dioria-pente-imeron2

Το στοιχείο «κλειδί» στην έρευνα της ΕΛΑΣ

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Παράλληλα, «φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη συμπλοκή – Οι διάλογοι των αστυνομικών

Οι επτά αστυνομικοί, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

perama-peitharchiko-elegcho-kai-epicheirisiaki-axiologisi-zitise-o-theodorikakos-dioria-pente-imeron6
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το χρονικό της καταδίωξης

Το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 11.45 μ.μ. το βράδυ της Παρασκευής από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο.

Το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, θεωρήθηκε ύποπτο καθώς έφερε σπασμένο φινιστρίνι, εικόνα που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπει σε διάρρηξη. Όπως προέκυψε αργότερα, το όχημα είχε κλαπεί λίγες ώρες πριν από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Στη θέα των αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος, όπου το όχημα ακινητοποιήθηκε όταν βρέθηκε μπροστά σε λεωφορείο.

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες κινήθηκαν προς τα πίσω και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ., τραυματίζοντας -σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.- επτά αστυνομικούς.

Όπως σημείωσε η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της για το περιστατικό, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

perama-peitharchiko-elegcho-kai-epicheirisiaki-axiologisi-zitise-o-theodorikakos-dioria-pente-imeron4
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ασυνεννοησία εν μέσω καταδίωξης

Στη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα καταγράφηκε σοβαρή ασυνεννοησία ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Αυτήκοοι μάρτυρες μετέφεραν στην «Κ» ότι ο εκφωνητής έδωσε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο εντολή καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα.

Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή απαντώντας μέσω ασυρμάτου «ελήφθη» και διαβεβαιώνοντας τους προϊσταμένους του ότι δεν συνεχίζει την καταδίωξη.

Θεωρώντας ότι το συμβάν έχει λήξει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης επανήλθε στην κανονική λειτουργία του διαβιβάζοντας προς τους αστυνομικούς που εκτελούσαν βάρδια τα υπόλοιπα – άσχετα με την καταδίωξη – σήματα που εκκρεμούσαν.

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ωστόσο, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχιζαν την καταδίωξη ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Κατόπιν αυτού το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έστειλε δυνάμεις στο σημείο, ενώ για την εξέλιξη του περιστατικού ενημερώθηκε η ηγεσία της υπηρεσίας. Το θέμα απασχολεί έντονα το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ώρες.

Βίντεο από την καταδίωξη στο Πέραμα

Βίντεο στο οποίο καταγράφονται οι πυροβολισμοί στο πλαίσιο της καταδίωξης που έγινε τα ξημερώματα στο Πέραμα δημοσίευσε το kathimerini.gr.

Στο βίντεο ακούγονται οι ήχοι από τα πυρά των αστυνομικών.

Βίντεο αμέσως μετά τη συμπλοκή – Οι διάλογοι των αστυνομικών

Σε βίντεο αμέσως μετά τη συμπλοκή, οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. καταγράφονται να ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων Άμεσης Δράσης, ενώ ο οδηγός του κλεμμένου Ι.Χ. έχει πέσει νεκρός.

Οι αστυνομικοί επιχειρούν να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου.

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.

Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

Βίντεο από το σημείο του επεισοδίου

Σε βίντεο από το σημείο της συμπλοκής, καταγράφονται οι μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που εμβόλισε το όχημα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πέραμα: Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης – Η ασυνεννοησία, οι διάλογοι και τα βίντεο

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή