Καταδίωξη στο Πέραμα: Αντιδράσεις από την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά

Καταδίωξη στο Πέραμα: Αντιδράσεις από την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν επέβαιναν νεαροί Ρομά, θα προέβαιναν σε τόσο εκτεταμένη χρήση βίας οι αστυνομικοί;», αναρωτιέται με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (Ελλάν Πασέ) αποδίδοντας και ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε όσα έγιναν την Παρασκευή το βράδυ. Ενας 20χρονος Ρομά έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια καταδίωξης, όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εξαπολύοντας 36 σφαίρες. «Γιατί δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάννες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και έριχναν εν ψυχρώ», τονίζουν στην ίδια ανακοίνωση.

«Σαν Ελληνας τσιγγάνος έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα βρεθεί τι ακριβώς συνέβη», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κώστας Παϊτέρης, πρόεδρος των Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά. «Ασφαλώς δεν πιστεύω ότι πρέπει να ανεχόμαστε την παραβατική συμπεριφορά», προσθέτει.

«Εχουν ονοματεπώνυμο, δεν είναι οι “Ρομά” έτσι γενικά, γιατί έτσι απλώς τους στοχοποιούμε όλους», λέει στην «Κ» ο Κώστας Παϊτέρης, πρόεδρος των Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά.

«Ωστόσο, τα θύματα (ή και οι θύτες) έχουν ονοματεπώνυμο, δεν είναι οι “Ρομά” έτσι γενικά, γιατί έτσι απλώς τους στοχοποιούμε όλους. Και ας δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες για αυτούς τους νέους να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να μπουν στο έγκλημα, αν έχουν άλλες δυνατότητες να ζήσουν, όντας εξαθλιωμένοι. Πολλά πράγματα που για τους περισσότερους είναι αυτονόητα, αυτοί οι άνθρωποι δεν τα έχουν», επισημαίνει ο κ. Παϊτέρης. Οπως εξηγεί, πολλοί τοπικοί άρχοντες έχουν εκλεγεί με σημαία το σύνθημα ότι θα διώξουν τους Ρομά από την περιοχή τους. «Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δοθεί δισ. από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενσωμάτωση των Ρομά. Πώς συνδυάζονται αυτές οι πολιτικές και τι αποτέλεσμα θα μπορούσαν να φέρουν», αναρωτιέται.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει πλέον μεγάλη πίεση προς τα κράτη-μέλη για την εφαρμογή πολιτικών ενσωμάτωσης και για μεγαλύτερη συμμετοχή των Ρομά στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Τα σχετικά κονδύλια και η αξιοποίησή τους θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ παράλληλα προβλέπεται και περικοπή κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των πολιτικών δεν αποδώσουν.    

Σε διαβούλευση

Σε αυτό το πλαίσιο, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να βγει σε διαβούλευση «η νέα εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά 2021-2030, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού στρατηγικού πλαισίου για την ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά» από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή