Πυρόπληκτοι στην αναμονή λόγω… σεισμών

Πυρόπληκτοι στην αναμονή λόγω… σεισμών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομηροι… των διαδοχικών σεισμών που έγιναν μετά το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι πυρόπληκτοι της Αττικής. Οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι μπορεί να ολοκληρώθηκαν, όμως ο υπερβολικός φόρτος εργασίας των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές, καθυστέρησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις κατοικίες που κρίθηκαν κατεδαφιστέες. Ετσι, οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν ούτε να λάβουν κρατική αρωγή ούτε να εισπράξουν την αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η Χριστίνα Οικονόμου είναι μία από τις περιπτώσεις αυτές (η «Κ» έχει στη διάθεσή της ακόμα δύο μαρτυρίες ατόμων που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους). «Στις 3 Αυγούστου το μεσημέρι λάβαμε το μήνυμα από την πολιτική προστασία να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τελικά ήταν ένα από τα περίπου 20 που κάηκαν ολοσχερώς. Αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε με την οικογένεια του κουνιάδου μου όπου μένουμε έκτοτε. Στις 9 Αυγούστου έγινε η πρώτη αυτοψία, στις 18 Αυγούστου έγινε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Το ίδιο βράδυ άνοιξε και η κρατική πλατφόρμα (arogi.gov.gr) όπου υποβάλαμε αίτηση για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, στεγαστική συνδρομή και επιδότηση ενοικίου», εξηγεί.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπορέσει η οικογένεια της κ. Οικονόμου να διεκδικήσει κρατική αρωγή, αλλά και να εισπράξει την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία (το σπίτι είχε ασφάλεια πυρός) πρέπει οι τρεις μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών που έκαναν τον δευτεροβάθμιο έλεγχο να συντάξουν από κοινού το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Αυτή η διαδικασία ισχύει μόνο για τα «κόκκινα» σπίτια, καθώς στα «κίτρινα» μετά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου πρέπει να προσλάβει ιδιώτη μηχανικό που θα συντάξει τη μελέτη επισκευής, την οποία θα υποβάλει στο υπουργείο Υποδομών προς έγκριση. «Οι ημέρες περνούσαν αλλά η έγκριση δεν ερχόταν. Μιλήσαμε με τους μηχανικούς, ήταν ο ένας στην Κρήτη, ο άλλος αλλού», λέει η κ. Οικονόμου. «Αυτό που μάθαμε στη συνέχεια είναι πως οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών βρίσκονται ακόμα διασκορπισμένοι σε σημεία όπου πρόσφατα έγιναν σεισμοί –κυρίως στην Κρήτη– και δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν το “γραφειοκρατικό” κομμάτι της εργασίας τους επειδή είχαν τόσο πολλούς ελέγχους να διεκπεραιώσουν. Αναγνωρίζω ότι δέχθηκαν μεγάλο φόρτο εργασίας, αλλά και εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε εγκλωβισμένοι. Οχι μόνο εμείς αλλά και όσοι έχασαν τα σπίτια τους, τουλάχιστον στην Αττική».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά περιορισμένης κλίμακας. Οπως υποστηρίζει το υπουργείο, οι χρόνοι ολοκλήρωσης της διαδικασίας έχουν τα τελευταία χρόνια μειωθεί αισθητά και αν δεν είχαν συμβεί διαδοχικές φυσικές καταστροφές, όλα τα πρωτόκολλα θα είχαν διεκπεραιωθεί. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, εκτός… νέων απροόπτων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή