Οι καταθέσεις των αστυνομικών για το Πέραμα: «Προσπάθησε να μας σκοτώσει για να διαφύγει»

Οι καταθέσεις των αστυνομικών για το Πέραμα: «Προσπάθησε να μας σκοτώσει για να διαφύγει»

Τι υποστηρίζουν οι ένστολοι της ΔΙ.ΑΣ. για την καταδίωξη στο Πέραμα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eκανε όπισθεν και κινήθηκε προς το μέρος μας για να μας εμβολίσει. Αν και είχε τη δυνατότητα να κινηθεί επί της οδού Φρίξου και να διαφύγει, δεν το έκανε. Αντίθετα, προσπάθησε να μας χτυπήσει. Οταν έκανε όπισθεν, ο συνοδηγός μου πήδηξε από τη μηχανή και εγώ προσπάθησα να κάνω κάποια βήματα προς τα πίσω για να αποφύγω τη σύγκρουση αλλά δεν τα κατάφερα. Χτύπησε τη μηχανή που οδηγούσα, με έριξε στο οδόστρωμα και η μηχανή έπεσε πάνω μου και με πλάκωσε. Το όχημα συνέχισε να έρχεται προς τα πάνω μου με σκοπό να με εξουδετερώσει αλλά ευτυχώς ο συνοδηγός μου σύρθηκε και πρόλαβε να με τραβήξει λίγο πριν με χτυπήσει το αμάξι. Στη συνέχεια το όχημα συνέχισε την πορεία του προς τα πίσω και χτύπησε τη μηχανή του Τ., ο οποίος μόλις είχε πηδήξει απ’ αυτήν και αφού παρέσυρε για λίγο τον οδηγό του, τον Μ., πρόλαβε αυτός και πήδηξε από τη μηχανή για να σωθεί. Στη συνέχεια το λευκό όχημα, συνεχίζοντας την πορεία του προς τα πίσω παρέσυρε την τρίτη κατά σειρά μηχανή. Χτύπησε τον Κ., ο οποίος έπεσε στο οδόστρωμα και κύλησε στον δρόμο προς τα κάτω».

Λένε πως ο οδηγός του κλεμμένου Ι.Χ. είχε «ανθρωποκτόνο πρόθεση» και επομένως ενήργησαν στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας.

Δραματικές είναι οι περιγραφές των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για όσα φέρεται να εκτυλίχθηκαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην οδό Ελπίδας στο Πέραμα, όταν κατά τη διάρκεια καταδίωξης ενός κλεμμένου Hyundai πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα τον 20χρονο οδηγό του οχήματος, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά τους προσπάθησε να τους εμβολίσει για να διαφύγει τη σύλληψη. Και οι επτά αστυνομικοί, που αντιμετωπίζουν δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και αναμένεται να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή, υποστηρίζουν ότι ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και επομένως εκείνοι ενήργησαν στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας. Η καταδίωξη ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη και σταμάτησε σε στενό του Περάματος, όταν το λευκό Hyundai έστριψε ανάποδα σε μονόδρομο και εγκλωβίστηκε από αστικό λεωφορείο που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση. Στο σημείο έφτασε καταδιωκόμενο από πέντε μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που εκτελούσαν υπηρεσία στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τις προανακριτικές απολογίες των αστυνομικών, το λευκό Hyundai εμβόλισε και τις πέντε μοτοσικλέτες των αστυνομικών, οι οποίοι –όπως λένε– πρόταξαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν προς τα λάστιχα του οχήματος με σκοπό να το ακινητοποιήσουν. «Τη στιγμή εκείνη φοβούμενος για τη ζωή του συναδέλφου μου, τράβηξα το υπηρεσιακό μου πιστόλι και πυροβόλησα μία φορά στοχεύοντας τα πίσω λάστιχα του αυτοκινήτου προκειμένου να το ακινητοποιήσω. Στη θέα του Hyundai να κινείται και να κινδυνεύει να περάσει πάνω από τον συνάδελφο πυροβόλησαν και οι άλλοι αστυνομικοί», λέει χαρακτηριστικά ένας από τους ενστόλους που μετείχαν στην καταδίωξη.

Συνολικά, από το σημείο του συμβάντος οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν 38 κάλυκες. Από τους συνολικά δέκα αστυνομικούς που μετείχαν στην καταδίωξη, χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων έκαναν οι επτά. Δύο από τις σφαίρες έπληξαν τον 20χρονο οδηγό στο στήθος και στην κοιλιά τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Από τα πυρά των αστυνομικών τραυματίστηκε και ο 16χρονος που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα, ενώ ο τρίτος από τους επιβάτες, επίσης 16 ετών, που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας. Σε γραπτή δήλωσή του ο συνήγορος των αστυνομικών Αλέξης Κούγιας επισήμανε επικαλούμενος την άσκηση δίωξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος των άλλων δύο επιβατών του Ι.Χ. ότι «δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης των εντολέων μας για τις πράξεις των αποπειρών ανθρωποκτονίας εις βάρος τους, δημιουργώντας έτσι όλο το νομικό υπόβαθρο για να αναγνωριστεί ότι ό,τι έπραξαν έγινε υπό τις νομικές προϋποθέσεις της αμύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή