Τραγωδία στη Χίο με τέσσερις νεκρούς μετανάστες

Τραγωδία στη Χίο με τέσσερις νεκρούς μετανάστες

Τέσσερα άτομα, από τα οποία τρία παιδιά, πνίγηκαν ανοικτά της Χίου όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Νενήτων.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα άτομα, από τα οποία τρία παιδιά, πνίγηκαν ανοικτά της Χίου όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Νενήτων. Από παραπλέοντα σκάφη και πλωτά του Λιμενικού διασώθηκαν 22 μετανάστες, ενώ με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες ένας ακόμα μετανάστης αγνοείτο μέχρι αργά χθες το βράδυ. Η βάρκα στην οποία επέβαιναν, ένα φουσκωτό μήκους 8 μέτρων, απέπλευσε τα ξημερώματα από τα τουρκικά παράλια, πιθανόν τον Τσεσμέ, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι που έφταναν σε ένταση τα 6 μποφόρ. Λίγα λεπτά μετά τις 6 π.μ. ένας από τους επιβάτες κάλεσε στο 112 και ζήτησε βοήθεια, δίχως πάντως να δώσει πληροφορίες για το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν.

Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό χρειάστηκε να γίνουν σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας έως ότου προσδιοριστεί ότι η βάρκα με τους μετανάστες σε κίνδυνο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου. Πρώτο στο σημείο έσπευσε ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ενεπλάκησαν ακόμα τρία σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα σκάφη. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, κανείς από τους επιβάτες δεν φορούσε σωσίβιο, ενώ και η φουσκωτή βάρκα βρισκόταν σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση, καθώς στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης διαπιστώθηκε ότι είχε πλήρως αποκολληθεί η γάστρα της.

Φουσκωτή βάρκα η οποία απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Νενήτων – Στα θύματα και τρία παιδιά.

Από τους 22 μετανάστες που περισυνελέγησαν από το νερό, οι 14 είναι άνδρες, οι 7 γυναίκες καθώς επίσης και ένας ανήλικος. Πρόκειται για μετανάστες από την Αφρική, πιθανόν τη Σομαλία και την Ερυθραία. Ελλείψει μεταφραστή, πάντως, η εθνικότητά τους δεν είχε αποσαφηνιστεί, όπως δεν είχε προσδιοριστεί ποια ακριβώς ήταν η σχέση των διασωθέντων με τα τρία παιδιά και τη μία γυναίκα που ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα.

Οι περισσότεροι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε δομή καραντίνας που υπάρχει στη Χίο, πλην μιας γυναίκας που λόγω υποθερμίας μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο. Αδιευκρίνιστο παρέμενε μέχρι αργά χθες εάν μεταξύ των διασωθέντων υπήρχε άτομο που εκτελούσε χρέη διακινητή. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα τουλάχιστον δύο ακόμα βάρκες με μετανάστες είχαν προσπαθήσει ή καταφέρει να καταπλεύσουν στη Χίο.

Σε ανακοίνωσή του για το συμβάν, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε συγκλονισμένος για τον θάνατο των τεσσάρων μεταναστών, επιλέγοντας να εστιάσει το ενδιαφέρον του στη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων: «Η εγκληματική αδιαφορία των κυκλωμάτων διακίνησης για την ανθρώπινη ζωή ξεπέρασε κάθε όριο, αφού πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, αφέθηκαν χωρίς σωσίβιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή