Εκπαιδευτικοί: Γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές – Μετεξεταστέα η «φασόν» αξιολόγηση

Εκπαιδευτικοί: Γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές – Μετεξεταστέα η «φασόν» αξιολόγηση

Οι εκπαιδευτικοί μόνο 250 σχολείων από τα 8.300 υιοθέτησαν τη «φασόν» αξιολόγηση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκπαιδευτικοί γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές. Πολύ λίγα σχολεία αποφάσισαν να καταθέσουν «φασόν» αξιολόγηση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), υιοθετώντας τις οδηγίες των συνδικαλιστών, και δη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ). Στο πλαίσιο της αξιολόγησης στην οποία υποχρεούνται τα σχολεία, η ΔΟΕ είχε στείλει στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία υποδείγματα εκθέσεων αποτίμησης του έργου την προηγούμενη σχολική χρονιά 2020-2021 και σχέδια δράσης πάνω σε οκτώ άξονες για την τρέχουσα, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της Πέμπτης 21/10. Χθες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε περιθώριο έως τα μέσα Νοεμβρίου στα σχολεία να καταθέσουν πλήρεις εκθέσεις, και σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται εκ του νόμου ποινές. «Ο νόμος για την αξιολόγηση δεν επιτρέπει κουτοπονηριές», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, οι σύλλογοι διδασκόντων περίπου 250 σχολείων της χώρας αποφάσισαν να καταθέσουν στην πλατφόρμα του ΙΕΠ το υπόδειγμα της ΔΟΕ. Πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό -3%- καθώς μέχρι τώρα ήδη πάνω από 8.300 σχολεία, δηλαδή το 60% επί του συνόλου των περίπου 14.000, έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης.

Μόλις 250 σχολεία κατέθεσαν στο ΙΕΠ το υπόδειγμα της ΔΟΕ – Εως τα μέσα Νοεμβρίου το περιθώριο από το υπ. Παιδείας για πλήρεις εκθέσεις.

Μάλιστα, χθες ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης έστειλε ενημερωτικό στους εκπαιδευτικούς των 250 σχολείων, στο οποία επισημαίνει: «Αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου και σχολικής μονάδας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως η ανάρτησή σας στην πλατφόρμα του ΙΕΠ του προδιαμορφωμένου κειμένου αξιολόγησης, το οποίο δεν περιέχει εξατομικευμένα στοιχεία ανά κατηγορία κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις και δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της σχολικής σας μονάδας, δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο εν συνόλω, συνεπώς δεν είναι σύννομη και θεωρείται μη γενόμενη. Ως εκ τούτου, οφείλετε να αναρτήσετε την εξατομικευμένη έκθεση αξιολόγησης της σχολικής σας μονάδας σε πλήρη συμμόρφωση με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο έως τις 12 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Οικονόμου κάλεσε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες «να ξανασκεφτούν, να συστρατευθούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κρίκος της οποίας είναι και η αξιολόγηση», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε υιοθέτηση τέτοιων κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο». Σύμφωνα με το άρθρο 56 του νόμου 4823/2021 η παράλειψη της αξιολόγησης συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με τις πειθαρχικές ποινές του άρθρου 109 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Οι ποινές είναι πρόστιμο ίσο με τον μισθό ενός μήνα, πάγωμα μισθολογικής εξέλιξης, καθαίρεση στελεχών και αποκλεισμός από θέσεις στελεχών για οκτώ χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή