Ο εμβολιαστικός άθλος εθελοντών στην Κέρκυρα

Ο εμβολιαστικός άθλος εθελοντών στην Κέρκυρα

«Ηταν η καλύτερη συνεργασία που έχω κάνει. Εμβολιάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου», αναφέρει ο γιατρός Γιώργος Μηλιός

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα, το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο Κέρκυρας υποδέχτηκε τους τελευταίους πολίτες για εμβολιασμό. Εκλεισε μετά από 120 μέρες συνεχούς λειτουργίας». Με αυτή την ανάρτηση, ο γιατρός Γιώργος Μηλιός αποχαιρέτησε και επισήμως πριν από λίγες εβδομάδες την ομάδα του εμβολιαστικού κέντρου του νησιού, η οποία πραγματοποίησε έναν άθλο εμβολιάζοντας εθελοντικά χιλιάδες πολίτες κατά τη διάρκεια των τριών καλοκαιρινών μηνών και ενώ αρχικά υπήρχε αρνητικό κλίμα. Υπό το πρίσμα της νέας έξαρσης της πανδημίας, αυτό που έγινε στην Κέρκυρα αποδεικνύει ότι η ομάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο κ. Μηλιός είναι γενικός/οικογενειακός γιατρός στο νησί και ειδικά το καλοκαίρι οι υπηρεσίες του, όπως και πολλών άλλων γιατρών, είναι περιζήτητες. Οταν όμως ο ιατρικός σύλλογος του νησιού ζήτησε εθελοντές γιατρούς για τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου το οποίο θα άνοιγε στην Κέρκυρα, αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσπάθεια εθελοντικά. «Πιστεύω πάρα πολύ στον εμβολιασμό. Αν τώρα εμείς οι δύο είμαστε εδώ και μιλάμε, είναι πιθανότατα γιατί έχουμε εμβολιαστεί όταν ήμασταν παιδιά, αλλιώς δεν θα είχαμε πολλές πιθανότητες να φτάσουμε σε αυτή την ηλικία. Πριν από τον πόλεμο, που δεν υπήρχε πρόγραμμα εμβολιασμών, το 47% των παιδιών, ένα στα δύο δηλαδή, πέθαινε από κάποια ασθένεια. Η πιο σημαντική ιατρική πράξη που μπορείς να κάνεις είναι η πρόληψη, και ποια καλύτερη πρόληψη από τα εμβόλια;»

Με μεγάλο ενθουσιασμό αναπολεί όσα έγιναν στο εμβολιαστικό κέντρο Κέρκυρας: «Ηταν η καλύτερη συνεργασία που έχω κάνει. Εμβολιάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου. Ανθρωποι που περνούσαν με το ιστιοφόρο και είχαν κλείσει να κάνουν τη μία δόση του εμβολίου τους εδώ, τουρίστες που παρέτειναν τις διακοπές τους για να κάνουν και τη 2η δόση στην Ελλάδα, άλλοι που έρχονταν με τα μαγιό τους απευθείας από τη θάλασσα. Ερχονταν ηλικιωμένοι και άλλοι με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούσαν να περπατήσουν και βγαίναμε και τους κάναμε το εμβόλιο στο αυτοκίνητο».

Οι νοσηλευτές Ελένη Τσαγκά και Κώστας Τσιγγέλης πήγαν επίσης να δουλέψουν για τρεις μήνες στο εμβολιαστικό κέντρο στην Κέρκυρα, η πρώτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και ο δεύτερος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Μετά 17 χρόνια στη ΜΕΘ, «ήταν μια καλή ευκαιρία να μπορώ να έρθω σε επικοινωνία με ανθρώπους που είναι ξύπνιοι», λέει ο κ. Τσιγγέλης. «Καταφέραμε να εμβολιαστούν πολλοί, αυτό είναι το πιο σημαντικό», τονίζει στην «Κ». «Η Κέρκυρα στο πρώτο κύμα δεν είχε πολλά περιστατικά και έτσι οι άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί σε σχέση με τα εμβόλια, δεν το θεωρούσαν απαραίτητο. Πολλοί έρχονταν με φόβο αλλά έφευγαν με χαμόγελο. Αυτό θεωρώ ότι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας μας», εξηγεί. Για την κ. Τσαγκά, η οποία εργάζεται στη νευροχειρουργική κλινική, η Κέρκυρα ήταν μια ευκαιρία «να βοηθήσω υγιείς ανθρώπους. Ενιωθα ότι προσφέρω κάτι σημαντικό, ότι συμμετέχω σε ένα στόχο: να σταματήσει ο κορωνοϊός», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή