Καταδίωξη στο Πέραμα: «Δράσαμε εντός των ορίων της νόμιμης άμυνας»

Καταδίωξη στο Πέραμα: «Δράσαμε εντός των ορίων της νόμιμης άμυνας»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του ανακριτή Πειραιά βρέθηκαν χθες το πρωί οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που την περασμένη Παρασκευή ενεπλάκησαν στην καταδίωξη στο Πέραμα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς από τα πυρά των υπηρεσιακών τους όπλων τραυματίστηκε θανάσιμα με δύο σφαίρες στο στήθος και στην κοιλιά ο 20χρονος.

Οπως ακριβώς και στις προανακριτικές τους απολογίες ενώπιον των αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών, έτσι και χθες ενώπιον του ανακριτή, οι επτά δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ισχυρίστηκαν ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος απειλήθηκε η ζωή τους και έδρασαν εντός των ορίων της νόμιμης άμυνας.

Ενδεικτικά είναι όσα παραθέτει στο απολογητικό υπόμνημά του υπαστυνόμος της ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής: «Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύσουν τις μηχανές τους, ώστε, εάν κάποιος γλιτώσει, να μην μπορέσει να τους ακολουθήσει. (…) Οι αστυνομικοί, βλέποντας πως η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, πρόταξαν τα όπλα τους προς το μέρος του οχήματος (…) το όχημα συνέχισε να κινείται προς τους αστυνομικούς με σκοπό να τους εξουδετερώσει, με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι πρώτοι πυροβολισμοί από την πλευρά των κατηγορουμένων, με σκοπό την ακινητοποίηση του οχήματος (…) Εάν δεν ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο, το αυτοκίνητο των δραστών θα είχε μετά βεβαιότητος παρασύρει, ακόμα και θανατώσει τους αστυνομικούς».

Οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οδηγήθηκαν χθες στις 9 π.μ. ενώπιον του ανακριτή Πειραιά.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί μετήχθησαν χθες στις 9 π.μ. στα δικαστήρια Πειραιά, με τις απολογίες τους να συνεχίζονται μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Σε δήλωσή του έξω από τα δικαστήρια Πειραιά, ο συνήγορος των επτά κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι αστυνομικοί με εξουσιοδότησαν να εκφράσω τη λύπη τους για την απώλεια ενός νέου συνανθρώπου μας. Ομως αυτό που εμείς υποστηρίξαμε είναι ότι προηγήθηκε εναντίον τους απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Επίσης, σχολίασε ότι οι εντολείς τους αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους, επικαλούμενος την άσκηση εναντίον τους πειθαρχικής δίωξης με το ερώτημα της απόταξης.

Στα δικαστήρια Πειραιά παρουσιάστηκε, εν τω μεταξύ, χθες νωρίς το μεσημέρι και ο 16χρονος που επίσης επέβαινε στο κλεμμένο Hyundai Accent μαζί με τον 20χρονο Σαμπάνη και έναν ακόμα συνομήλικό του, και κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη τρέχοντας. Ισχυρίστηκε ότι δεν είναι 16 αλλά 14 ετών, καθώς και πως αυτός οδηγούσε το κλεμμένο όχημα και όχι ο 20χρονος θανάσιμα τραυματισθείς. «Μπήκε ένα λεωφορείο στη μέση και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Αυτοί (σ.σ. οι αστυνομικοί) άφησαν τα μηχανάκια κάτω και μας πυροβόλησαν. Και μετά εγώ έκανα μια μανούβρα για να φύγω. Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά και αυτοί μας πυροβόλησαν», είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστικό μέγαρο Πειραιά.

Η κηδεία του 20χρονου Νίκου Σαμπάνη έγινε χθες το πρωί στο Σχιστό. Στην ίδια περιοχή έγινε επίθεση σε αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πυροσβέστη που μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Τη νύχτα της Τρίτης σημειώθηκαν εκ νέου επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και Ρομά στον Ασπρόπυργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή