Αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων λόγω COVID-19

Αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων λόγω COVID-19

Σταδιακή επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των θανάτων και των νοσηλειών σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των θανάτων και των νοσηλειών σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας. Χθες καταγράφηκαν 3.651 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 721 στην Αττική, 602 στη Θεσσαλονίκη και 245 στη Λάρισα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο είναι 63, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν δηλωθεί συνολικά 15.770 θύματα του κορωνοϊού. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 387 ασθενείς, εκ των οποίων το 85,5% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον ιό δειγμάτων στο σύνολο των εργαστηριακών τεστ, ήταν την προηγούμενη εβδομάδα 1,6 έναντι 1,35 το διάστημα 11 έως 17 Οκτωβρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό 5.970 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 4 έως 18 ετών, αποτελώντας το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, μαθητές και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεωτικά θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ ή μοριακό έλεγχο στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. Η απόφαση είναι αμετάκλητη και ελήφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει 62 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί και ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με δύο αποφάσεις του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές κατά της υποχρεωτικότητας των τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας. Με το ίδιο σκεπτικό το δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο είχε απορρίψει ανάλογη αίτηση των 62 γονέων και εκπαιδευτικών, που ζητούσαν αναστολή του μέτρου του υποχρεωτικού ελέγχου για την πανδημία.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι τα υγειονομικά μέτρα αποβλέπουν «στην αντιμετώπιση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας, αλλά και των συμφερόντων των παιδιών, κατόπιν των εισηγήσεων επιτροπών από ειδικούς, κατά την επιστημονική κρίση των οποίων ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος αποτελεί προληπτικό μέτρο, πρόσφορο και αναγκαίο, σε συνδυασμό με τα ήδη υφιστάμενα μέτρα δημόσιας υγείας για τη δημιουργία μέγιστων όρων ασφαλείας κατά τη διά ζώσης επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων σε συνθήκες πανδημίας». Σε άλλο σημείο οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, ότι τα μέτρα «εντάσσονται στη δημόσια πολιτική υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενισχύουν την υφιστάμενη διαγνωστική στρατηγική, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή άρση των σοβαρότατων περιορισμών και για την αποκατάσταση της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας υπό συνθήκες ασφαλείας και μείζονος επιδημιολογικής επαγρύπνησης, ενόψει των εξάρσεων της νόσου, των συνεχών μεταλλάξεων του ιού και του περιορισμένου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή