Ασπρόπυργος: Φυλάκιση 3,5 ετών για τα σκελετωμένα άλογα

Ασπρόπυργος: Φυλάκιση 3,5 ετών για τα σκελετωμένα άλογα

Καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης του κολαστηρίου στον Ασπρόπυργο - Σοκαριστικές οι περιγραφές των μαρτύρων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φυλάκιση 3,5 χρόνων και χρηματική ποινή καταδικάστηκε για παράβαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων ο 72χρονος εκτροφέας και ιδιοκτήτης χώρου – κολαστηρίου στον Ασπρόπυργο όπου το 2016 βρέθηκαν εκεί 16 άλογα σε άθλιες συνθήκες, δεμένα, σκελετωμένα, άρρωστα και σε ημιθανή κατάσταση.

Οι καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών κινητοποίησαν τις εισαγγελικές αρχές (Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων) και οδήγησαν σε αυτοψία του χώρου και στη συνέχεια την υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης. 

Μετά από αναβολές – και λόγω πανδημίας – η υπόθεση τελικώς εκδικάστηκε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου και η καταδίκη του εκτροφέα που είχε τα ζώα σε απάνθρωπες συνθήκες υπήρξε η κατάληξη της δικαστικής διεκδίκησης φιλοζωικών οργανώσεων και ανθρώπων που διεκδικούν την ευζωία για τα ζώα.

Ασπρόπυργος: Φυλάκιση 3,5 ετών για τα σκελετωμένα άλογα-1

Ο κατηγορούμενος δεν ήταν στο δικαστήριο, εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, οι δικαστές δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, ενώ σοκ προκάλεσαν οι φωτογραφίες που προσκομίστηκαν στη δίκη για την κατάσταση που βρέθηκαν από τον εισαγγελέα τα άτυχα ζώα.

Άλλωστε και οι μαρτυρίες των ανθρώπων από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών που πήραν κάποια από τα άλογα χωρίς ωστόσο να μπορέσουν όλα να τα σώσουν, λόγω της προχωρημένης ασιτίας τους, υπήρξαν εξίσου σοκαριστικές με τις φωτογραφίες.

Η Ρόζα Ρούσου, πρόεδρος του Συλλόγου για τα Ιπποειδή, αποκάλυψε πως έφθασε η υπόθεση στη δικαιοσύνη.

«Αύγουστο 2016, είπε η μάρτυρας, λάβαμε μία φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο, πήγαμε και διαπιστώσαμε ότι 16 άλογα ήταν μόνιμα δεμένα, πάνω σε κόπρανα και ούρα, υποσιτισμένα, σκελετωμένα και άρρωστα. Κάναμε καταγγελία στη Δικαιοσύνη. Ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πάλι στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα. Είναι κακοποιητής των ζώων  για χρόνια», ανέφερε. 

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες για να μπορέσουν αυτά τα κακοποιημένα και σκελετωμένα άλογα να ζήσουν. «Από τα 16 άλογα είπε η μάρτυρας, δώδεκα μπορέσαμε να σώσουμε, τα τέσσερα τα εξαφάνισε και ουδείς γνωρίζει την τύχη τους, ενώ από αυτά που διασώσαμε, δύο δεν έζησαν διότι ήταν σε προχωρημένη ασιτία».

Η δεύτερη μάρτυρας Σταματίνα Ψιμοπούλου, που είδε με τα μάτια της τις άθλιες συνθήκες και την κακοποίηση των αλόγων, κατέθεσε: «Δεν πιστεύαμε ότι θα δούμε τέτοιες άθλιες συνθήκες. Ήταν σοκαριστικό. Τα ζώα δεμένα με αλυσίδες χωρίς νερό, χωρίς φαγητό. Σε περιβάλλον τραγικό».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή