Κλείνει τέλος του έτους η δομή του «Ελαιώνα»

Κλείνει τέλος του έτους η δομή του «Ελαιώνα»

Στο κλείσιμο του «Ελαιώνα», όπως είναι πλέον γνωστή η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που λειτουργεί από το 2015 στην Αθήνα, προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως παραμείνουν στον χώρο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, που δεν έχουν άλλο μέρος διαμονής.

Στο κλείσιμο του «Ελαιώνα», όπως είναι πλέον γνωστή η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που λειτουργεί από το 2015 στην Αθήνα, προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων. Ωστόσο, είναι πιθανό να παραμείνουν στον χώρο περίπου 900 άτομα. Πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες οι οποίοι δεν έχουν άλλο μέρος διαμονής ούτε και την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο κατάλυμα.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για να τον ενημερώσει ότι ο δήμος δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης στον Ελαιώνα, που λήγει στις 31/12/2021. Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει το 2015 στην αποδοχή του αιτήματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη δημιουργία μιας τόσο μεγάλης προσφυγικής δομής πλέον δεν υφίστανται, εφόσον δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης.

Επίσης, στη δομή επρόκειτο να στεγαστούν 700 άτομα, ωστόσο τελικά οι διαμένοντες έφτασαν τους 2.500 –σήμερα 1.900– χωρίς να υπάρξει αναβάθμιση των υποδομών ή αύξηση του προσωπικού, με αποτέλεσμα οι δυσλειτουργίες να προκαλούν δυσανάλογη επιβάρυνση στους διαμένοντες στη δομή και στους περιοίκους.

Στον Ελαιώνα διαμένουν περίπου 900 αιτούντες άσυλο, ενώ η αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά έφερε στην Αθήνα πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να βρουν άμεσα τόπο διαμονής οπότε και κατέφυγαν στην πλατεία Βικτωρίας. Ως μεταβατική λύση μεταφέρθηκαν στη δομή του Ελαιώνα.

Σήμερα, στη συγκεκριμένη δομή συνεχίζουν να διαμένουν επίσης και περίπου 1.000 πρόσφυγες, οι οποίοι δεν δικαιούνται σίτιση ή μετρητά ως βοήθημα όπως οι αιτούντες άσυλο. Από το υπουργείο Μετανάστευσης υπάρχει η πρόθεση να μεταφερθούν σε άλλη δομή οι αιτούντες άσυλο, ωστόσο δεν υφίσταται κάποια πρόβλεψη για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσουν με ίδιες δυνάμεις. Πάντως, ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τον υπουργό ότι ο δήμος είναι σε θέση να υλοποιήσει σχέδιο δημιουργίας μεταβατικής δομής φιλοξενίας αστέγων προσφύγων χωρητικότητας 300-400 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή