Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι, διαθεσιμότητα και κόπωση δοκιμάζουν το ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι, διαθεσιμότητα και κόπωση δοκιμάζουν το ΕΣΥ

Η διασπορά του κορωνοϊού στους ανεμβολίαστους και η διαθεσιμότητα 6.500 υγειονομικών δοκιμάζουν το ΕΣΥ

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως βλέπω τα πράγματα, ένα καινούργιο lockdown, αυτό μας το λένε και οι συνταγματολόγοι. Αν γεμίσουν οι κλίνες θα πρέπει να αναβάλουμε επεμβάσεις όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν και να δώσουμε το προσωπικό από άλλες κλινικές για να καλυφθούν οι ανάγκες των ΜΕΘ. Οταν εξαντληθούν και αυτές οι δυνατότητες, θα πρέπει να στείλουμε τους ασθενείς σε άλλες περιοχές της χώρας. Περιμένω ένα πολύ δύσκολο τέταρτο κύμα, διότι έχουν εμβολιασθεί ακόμα σχετικά πολύ λίγοι και επειδή έχουμε χάσει νοσηλευτικό προσωπικό που εξαντλήθηκε μέσα στην πανδημία».

Η δήλωση δεν ανήκει σε εντατικολόγο του ΕΣΥ. Αλλά στον καθηγητή Κρίστιαν Καραγιαννίδη, πρόεδρο της εταιρείας εντατικολόγων της Γερμανίας. Με τον κ. Καραγιαννίδη η «Κ» μίλησε αυτή την εβδομάδα όταν ο (υπηρεσιακός) υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κήρυξε το τέλος της πανδημίας στη χώρα παρά την αντίδραση των κρατιδίων. Από τα λεγόμενα του κ. Καραγιαννίδη φαίνεται ότι πολιτικά και νομικά δεν ήταν σε θέση να κάνει κάτι διαφορετικό αλλά η χώρα του, με το καλύτερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, βρίσκεται ίσως στο πιο δύσκολο από τα τέσσερα κύματα της πανδημίας. Το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Γερμανία ήταν λίγο υψηλότερο από εκείνο της χώρας μας (στις 24/10 για τους πλήρως εμβολιασμένους ήταν 60% στην Ελλάδα, 66% στη Γερμανία). O κ. Kαραγιαννίδης λέει ότι το νέο τέταρτο κύμα δεν παρουσιάζει διαφορετικό προφίλ συμπτωμάτων και εξέλιξης της νόσου σε σχέση με τα τρία προηγούμενα, αλλά ισχύει η αρχή ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είσαι τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να βγεις από τη ΜΕΘ.

Ο,τι ισχύει στη Γερμανία, τη χώρα με 23.000 κλίνες ΜΕΘ, ισχύει και στη χώρα μας, πολύ περισσότερο που με τη διαθεσιμότητα των υγειονομικών οι οποίοι αρνούνται να εμβολιασθούν αποχώρησαν 6.500 άτομα προσωπικού από τα νοσοκομεία. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να ενισχύσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και το πρώτο ν/σ που επρόκειτο να έρθει στη Βουλή την ημέρα που έκλεισε λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, ήταν αυτό. Αλλά πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι οι ιδιώτες συνάδελφοί τους τους «δημιουργούν περισσότερα προβλήματα» από εκείνα που τους λύνουν.

H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προσπάθησε να ενθαρρύνει στη Θεσσαλονίκη τους διευθυντές των μονάδων των νοσοκομείων να στείλουν συνεργάτες τους στα νοσοκομεία και της Θράκης έναντι έξτρα αμοιβής σε επιπλέον εφημερίες. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δηλώνουν ότι ανταποκρίνονται και στις άλλες υποχρεώσεις τους, αλλά στο νοσοκομείο Παπανικολάου αναβάλλονται επεμβάσεις που είχαν μπει στη λίστα πριν από 7 μέρες και οι γιατροί προβλέπουν ότι θα πάνε έτσι τα πράγματα ώς τα Χριστούγεννα. Εφέτος λόγω των εμβολιασμών άνοιξαν λιγότερες κλίνες COVID από πέρυσι με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν απρόσκοπτα και οι άλλες υποχρεώσεις του νοσοκομείου. Το «Παπανικολάου» είχε 30 κλίνες ΜΕΘ/COVID, επτά κλίνες για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής ανεπάρκειας post-COVID, ενώ από τις 18 κλίνες που είναι δωρεά του «Ελλάδα 2021» λειτουργούν μόνο εννέα με «δανεικούς» γιατρούς από άλλες κλινικές, αντιμετωπίζοντας άλλα περιστατικά εκτός COVID «που δεν αναβάλλονται».

Ακόμα και στη Γερμανία με το καλύτερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ θα επηρεάσουν τη γενικότερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Την τελευταία εβδομάδα άλλο νοσοκομείο τη Βόρειας Ελλάδας έστειλε περιστατικό στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για να «διασωληνωθεί ο ασθενής». Οταν ρωτήθηκαν οι αρμόδιοι στο νοσοκομείο της περιφέρειας γιατί ήταν απαραίτητη η αποστολή του στη συμπρωτεύουσα, η απάντηση ήταν ότι «είχε γένια». Αυτή η ροή από την επαρχία προς τη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει και θα ενταθεί την επόμενη εβδομάδα ως αποτέλεσμα του ότι τα πάντα είναι ανοιχτά… Πάντως, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η εξέλιξη της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη οδηγούσε εκ νέου σε ένα «μονοθεματικό» ΕΣΥ για αυτό το φθινόπωρο με τη μετατροπή του νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID.

Η Θεσσαλία

Σημειώνεται ότι ξενοδοχεία αλλά και εστιατόρια ήταν κλεισμένα από επισκέπτες για το τριήμερο και στη Θεσσαλία, στην οποία δύο τουλάχιστον νομοί ξεπέρασαν τα 100 κρούσματα ημερησίως (Λάρισα και Μαγνησία). Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός που ματαίωσε τις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις, προειδοποίησε τους επαγγελματίες πως θα πρέπει να κάνουν ελέγχους για τα μέτρα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης, είπε στην «Κ» ότι οι εμβολιασμένοι παρουσιάζουν συνήθως ελαφρύτερα συμπτώματα «και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να γυρίσουν στο σπίτι τους, παρ’ όλα αυτά κάνουμε την εισαγωγή και έπειτα από μια – δυο μέρες φεύγουν, ενώ οι ανεμβολίαστοι έρχονται συνήθως αργά». Την περασμένη εβδομάδα οι δύο κλινικές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου είχαν 36-37 ασθενείς η καθεμιά, και την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν στους 30.

Ιδια εικόνα υπάρχει και στο «Αχιλλοπούλειο», στο νοσοκομείο του Βόλου. Τα κρεβάτια που διατίθενται αυξήθηκαν σε οκτώ από τέσσερα, ενώ εννέα στους δέκα ασθενείς που νοσούν βαριά είναι ανεμβολίαστοι. Συνολικά από το νοσοκομείο «βγήκαν» σε διαθεσιμότητα 49 άτομα (ανάμεσά τους και δέκα γιατροί) –λείπουν κυρίως τραυματιοφορείς και νοσηλευτές–, προκηρύχθηκαν πέντε θέσεις που πληρώθηκαν, ενώ έπρεπε να προκηρυχθούν με βάση συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις 26. Και εδώ οι γιατροί με τους οποίους μίλησε η «Κ» δηλώνουν απλώς κουρασμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή