Συναγερμός από το «μαύρο ρεκόρ» κρουσμάτων: Σκέψεις για νέα μέτρα, SMS στη μάχη του εμβολιασμού

Συναγερμός από το «μαύρο ρεκόρ» κρουσμάτων: Σκέψεις για νέα μέτρα, SMS στη μάχη του εμβολιασμού

Συναγερμό στις τάξεις των ειδικών και στους κόλπους της κυβέρνησης πυροδοτεί η χείριστη επίδοση στον αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, που κατεγράφη χθες.

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό στις τάξεις των ειδικών και στους κόλπους της κυβέρνησης πυροδοτεί η χείριστη επίδοση στον αριθμό των κρoυσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, που κατεγράφη χθες με 4.696 νέα κρούσματα, την ώρα ειδικά που αυξάνεται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 404 ασθενείς. Το Σάββατο, επίσης, ανακοινώθηκαν 38 νέοι θάνατοι οδηγώντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στην χώρα μας σε 15.894.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου: «Είμαστε σε σημείο συναγερμού. Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου» επισήμανε ο πρύτανης.

Ο ιδιος πρόσθεσε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν».

Εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε «πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς από ό,τι συμπτωματικούς», επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ. 

«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται» δήλωσε.

Την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για μια σειρά από μέτρα, ειδικά για περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.  

Διαβάστε: Προπηλάκισαν τον καθηγητή Θ. Βασιλακόπουλο σε ταβέρνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται η επιτροπή θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες και θα έχουν να κάνουν με:

  • Περαιτέρω περιορισμούς σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ
  • Προσαρμογή εξωτερικών μεικτών χώρων διασκέδασης σε πραγματικά εξωτερικούς. Για παραδειγμα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τέτοιοι χώροι θα πρέπει να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.
  • Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.
  • Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

 

«Όχι» σε lockdown

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι σε ακραίες περιπτώσεις και αν φτάσει το ΕΣΥ στα όριά του σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν αποκλείεται να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πιθανόν στην εστίαση.

«Εννοούμε μέτρα σε ακραίες συνθήκες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Δεν εννοούμε lockdown, αλλά μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οι ανεμβολίαστοι. Ίσως να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα με την απαγόρευση του καπνίσματος. Για παράδειγμα να φαίνεται με απόδειξη ο έλεγχος στα μαγαζιά. Αυτά τα μέτρα να έχουν σκοπό την αύξηση του εμβολιασμού. Το πιο βασικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε τοπικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.  

Προειδοποίησε επίσης ότι αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, η covid-19 δεν θα εκριζωθεί και «όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αύξηση του εμβολιασμού. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα».

SMS σε ανεμβολίαστους

Ενα ακόμη μέτρο που φαίνεται να ξεκινά άμεσα είναι η αποστολή SMS στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και κάθε μέρα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms.

Τα μηνύματα θα ποικίλλουν ανα ημέρα, επί πραδείγματι ως εξής:

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Δευτέρα: «Σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού κατά της covid-19. Μπορείς και εσύ να γίνεις μέρος της λύσης. Κλείσε τώρα το ραντεβού σου για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr».

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τρίτη: «Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ασφαλή στο σχολείο τους. Να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Στο δικό σας χέρι είναι να τους δώσουμε ένα ασφαλές μέλλον. Εμβολιάσου μαζί με την οικογένειά σου».

Μήνυμα προς ανεμβολίαστους κάθε Τετάρτη: «Σήμερα 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς από covid είναι άνω των 60 ετών και 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν ανήκεις σε μια από τις δύο ομάδες κλείσε τώρα το δικό σου ραντεβού για να μπορείς να πάρεις την ζωή σου πίσω».

kampanaki-anisychias-meta-to-rekor-kroysmaton-poia-metra-einai-sto-trapezi0

Σημειωτέον, ότι μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι άνω των 50 ετών για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή