Εμβολιασμός: Αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή για την τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών

Εμβολιασμός: Αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή για την τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών

Με ένα πολύ αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διαγνώσεων COVID-19, που δείχνει και την εκτεταμένη διασπορά του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, αλλά και με περαιτέρω επιδείνωση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, ξεκίνησε ο Νοέμβριος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πολύ αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διαγνώσεων COVID-19, που δείχνει και την εκτεταμένη διασπορά του SARS-CoV-2 στη χώρα μας, αλλά και με περαιτέρω επιδείνωση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, ξεκίνησε ο Νοέμβριος. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.449 νέα κρούσματα της νόσου –σε σύνολο 82.593 εργαστηριακών τεστ–, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της επιδημίας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.021 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 828, στη Λάρισα 339 και στη Μαγνησία 242. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52 (15.990 από την αρχή της επιδημίας), ενώ 430 ασθενείς νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι, έναντι 354 επτά ημέρες πριν. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούσαν 508 κλίνες ΜΕΘ COVID εκ των οποίων καλυμμένες ήταν 410 (80,7%). Στη Θεσσαλονίκη χθες το μεσημέρι ήταν κατειλημμένες και οι 85 κλίνες ΜΕΘ COVID, ενώ υπήρχαν και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Στα υπόλοιπα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας καλυμμένες ήταν οι 30 εκ των 33 κλινών ΜΕΘ, ενώ από τις 44 κλίνες στη Θεσσαλία, μία μόνο ήταν κενή.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Τριπλή παρέμβαση μετά το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων

Ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της επιδημίας – Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.021 και στη Θεσσαλονίκη 828.

Η ραγδαία επιδημιολογική επιδείνωση και κυρίως η πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων ειδικών και κυβέρνησης μέτρα για ενίσχυση του ΕΣΥ, επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς και μείωση της διασποράς του ιού. Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να αποφασίσει την επέκταση του εμβολιασμού με τρίτη δόση και σε άτομα κάτω των 50 ετών, ενώ από την Παρασκευή, όσοι έχουν λάβει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για αναμνηστική δόση. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο Lancet και βασίστηκε σε δεδομένα από το Ισραήλ, κατέδειξε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί με 3η δόση είχαν 93% μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας, 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 και 81% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έως και χθες πλήρως εμβολιασμένοι ήταν το 60,8% του γενικού πληθυσμού. Για την αύξηση των εμβολιασμών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αποστολή υπενθυμιστικών sms σε ανεμβολίαστους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.  

Μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ μελετά το υπουργείο Υγείας, που ειδικά σε περιοχές με έντονη πίεση θα ζητήσει την επιστροφή στη «βάση» γιατρών που είχαν αποσπαστεί σε εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον, με τροπολογία επεκτείνονται τα κίνητρα που ίσχυαν για τους αναισθησιολόγους για μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και κάλυψη των εφημεριών και σε άλλες ειδικότητες και συγκεκριμένα πνευμονολόγους, παθολόγους, εντατικολόγους και σε έκτακτες περιστάσεις και άλλες ειδικότητες. Υπενθυμίζεται πως το κίνητρο είναι ένα επιπλέον ημερομίσθιο για κάθε ημέρα απασχόλησης σε νοσοκομείο που έχουν μετακινηθεί (γιατροί ΕΣΥ) και 250 ευρώ αποζημίωση ανά 24ωρη εφημερία (γιατροί ΕΣΥ και ιδιώτες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή