Νέο δόγμα με κάμερες στην Άμεση Δράση

Νέο δόγμα με κάμερες στην Άμεση Δράση

Επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου ενεργειών για τις καταδιώξεις

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση για επικαιροποίηση του μνημονίου ενεργειών που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καταδιώξεων ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τη φονική, όπως εξελίχθηκε, καταδίωξη στο Πέραμα και την εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση. Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ούτως ώστε όποιος εμπλέκεται σε καταδίωξη να μην τιμωρείται μόνο για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά να τυγχάνει αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης. Τα υπόλοιπα μέτρα και πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν χθες, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της εκπαίδευσης ή η τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών, έχουν ήδη εξαγγελθεί σε προγενέστερο χρόνο. Η επαναφορά τους στο προσκήνιο ερμηνεύεται ως απόφαση για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησής τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Παρασκευή ο αρχηγός της αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης παρέδωσε το πόρισμα εσωτερικής έρευνας για όσα διαδραματίστηκαν κατά την καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως κατάληξη τον θανάσιμο τραυματισμό από τα πυρά αστυνομικών του 20χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη. Ο κ. Θεοδωρικάκος όπως και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου χρησιμοποίησαν ως αφορμή τα συμπεράσματα της εσωτερικής έρευνας, προκειμένου να ανακοινώσουν παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αμεσης Δράσης.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους μετέχουν σε καταδιώξεις, πέραν της δίωξής τους για παραβάσεις ΚΟΚ.

Η πρώτη απ’ αυτές αφορά την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου ενεργειών, για πρώτη φορά από το 2013, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καταδιώξεων. Στο σχετικό εγχειρίδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ακολούθησε το όχημα κρατώντας απόσταση ασφαλείας. Ενημέρωνε συνεχώς το κέντρο επιχειρήσεων για το σημείο που βρίσκεσαι προκειμένου να ενισχυθείς από άλλους σταθμούς. Μείνε ψύχραιμος και σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσεις τυχόν επίθεση (…) Εχε υπόψη σου και την πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων και λοιπών χρηστών της οδού». Ο κ. Θεοδωρικάκος πάντως επισήμανε χθες ότι «δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά». Για την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου θα δημιουργηθεί επιτροπή υπό τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, η οποία θα μελετήσει καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία. «Είναι πράγματι κρίσιμο να αποσαφηνιστεί τι κάνει ο αστυνομικός σε περίπτωση που ο ύποπτος δεν δέχεται τον έλεγχο», σχολίασε χθες στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Παναγιώτης Κυριακάκος.

Ανακοινώθηκε επίσης η επανεκπαίδευση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που πάντως είχε διακοπεί λόγω COVID και επανεκκίνησε το καλοκαίρι με σεμινάρια για επικοινωνία των αστυνομικών με τους πολίτες και συνεχίστηκε με εκπαιδεύσεις στη χρήση όπλων. Η εξαγγελία για ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων αφορά περισσότερο την εξοικείωση των αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτό με τα εργαλεία που τους παρέχει το σύστημα Tetra Sepura που έχει ήδη εγκατασταθεί και λειτουργεί, ενώ τυχόν νέες αναβαθμίσεις αναμένονται σε βάθος δεκαετίας, όπως διευκρίνισε αρμόδιο στέλεχος της Κατεχάκη.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες ενεργοποιήθηκαν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, με τα επιχειρησιακά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν προβληματισμό για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις τους στο πεδίο.

Χθες, ο κ. Θεοδωρικάκος πάντως ανακοίνωσε την επιτάχυνση διαγωνισμού για την προμήθεια επιπλέον καμερών για τους άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Το πέμπτο σημείο των εξαγγελιών αφορά αντικατάσταση προσώπων στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης, τις οποίες πάντως οι πιο κακοπροαίρετοι συσχετίζουν με τις πρόσφατες αλλαγές στο τιμόνι του υπουργείου. «Αποτελεί πάγιο αίτημά μας η χρήση καμερών από τους αστυνομικούς», σχολίασε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος, σχολιάζοντας θετικά και το γεγονός ότι η ευθύνη για τον χειρισμό της υπόθεσης στο Πέραμα δεν αποδίδεται στους αστυφύλακες που ενήργησαν στο πεδίο αλλά, κατά τα φαινόμενα, στους αξιωματικούς που είχαν την ευθύνη λήψης των αποφάσεων. Ως κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση αξιολογούν τέλος οι αστυνομικοί και την αυστηροποίηση των ποινών για όσους μετέχουν σε καταδιώξεις, πλην της δίωξής τους για παραβάσεις ΚΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή