Νέα μέτρα: Προς αύξηση των τεστ για ανεμβολίαστους – «Γκάζι» για τρίτη δόση

Νέα μέτρα: Προς αύξηση των τεστ για ανεμβολίαστους – «Γκάζι» για τρίτη δόση

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ανακοινώνει το απόγευμα η κυβέρνηση, καθώς στις 18:00 είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη

Θα προηγηθεί στις 13:00 η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, όπου αναμένεται να διαμορφωθούν και οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών. 

Οι ανακοινώσεις έρχονται στον απόηχο της έντονης έξαρσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και ειδικότερα στο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που κατεγράφη χθες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα ο δείκτης των νέων μολύνσεων θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους βασικούς άξονες των νέων μέτρων θα είναι η αύξηση των τεστ για τους ανεμβολίαστους. Άλλωστε, από τα περασμένα 24ωρα υπήρχε η πληροφορία ότι ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και αυτό των τριών αντί για δύο rapid test ανά εβδομάδα ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. Δεν αποκλείεται να υπάρξει επέκταση της αύξησης των τεστ και σε άλλους τομείς και δραστηριότητες. 

Ο δεύτερος άξονας, κατά πληροφορίες, θα αφορά τον εμβολιασμό και συγκεκριμένα την τρίτη δόση. Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», αν αναλογιστεί κάποιος πως οι πρώτοι που έκαναν το εμβόλιο ήταν οι γηραιότεροι και οι ευπαθείς ομάδες, γίνεται κατανοητό πως η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης καθίσταται επιτακτική και το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει μεγάλη έμφαση το επόμενο διάστημα σε αυτές τις κατηγορίες. 

Διαβάστε επίσης: Αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή για την τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών

Ο λόγος είναι ένας ακόμη: είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει κάποιος την τρίτη δόση του εμβολίου, από τη στιγμή που έχει κάνει ήδη δύο, παρά να πεισθεί κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμα καμία δόση και κατά πάσα πιθανότητα ανήκει συνειδητά στους αντιεμβολιαστές.

«Στην προσπάθεια να πείσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω την τρίτη δόση που είναι κρίσιμη για τη θωράκιση αυτού του 60,8%», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική καμπάνια.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Παράλληλα, η κυβέρνηση κινείται και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ειδικά σε περιοχές με έντονη πίεση, το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει την επιστροφή στη «βάση» γιατρών που είχαν αποσπαστεί σε εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον, με τροπολογία επεκτείνονται τα κίνητρα που ίσχυαν για τους αναισθησιολόγους για μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και κάλυψη των εφημεριών και σε άλλες ειδικότητες και συγκεκριμένα πνευμονολόγους, παθολόγους, εντατικολόγους και σε έκτακτες περιστάσεις και άλλες ειδικότητες. Υπενθυμίζεται πως το κίνητρο είναι ένα επιπλέον ημερομίσθιο για κάθε ημέρα απασχόλησης σε νοσοκομείο που έχουν μετακινηθεί (γιατροί ΕΣΥ) και 250 ευρώ αποζημίωση ανά 24ωρη εφημερία (γιατροί ΕΣΥ και ιδιώτες).

«Όχι» σε οριζόντια μέτρα και lockdown

Μιλώντας, πάντως, νωρίτερα σήμερα στο Mega ο υπουργός Υγείας απέκλεισε εκ νέου κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Επεσήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.

Τόνισε, επίσης, ότι- σε αντίθεση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα που το 80%-85% των δυνάμεων του ΕΣΥ διατίθετο για περιστατικά Covid- σε αυτή τη φάση που υπάρχει το «όπλο» του εμβολιασμού, το ΕΣΥ δεν θα γίνει ξανά μονοθεματικό, με στόχο τη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ασθενών που πάσχουν και από άλλα νοσήματα. 

Γι’ αυτόν τον λόγο μπήκαν από νωρίς στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες διακομίζονται μόνο ασθενείς με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία να είναι μοιρασμένες. (700 για ασθενείς Covid και 600 για non-Covid), χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν οι κλίνες Covid αν παραστεί ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή