Δικαιοσύνη: Κατατέθηκαν στη Βουλή οι νέοι Κώδικες

Δικαιοσύνη: Κατατέθηκαν στη Βουλή οι νέοι Κώδικες

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που κατατέθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα για ψήφιση στη Βουλή.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που κατατέθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα για ψήφιση στη Βουλή. Μεταξύ των πολλών διατάξεων που αλλάζουν, σημαντικές είναι εκείνες που επιβάλλουν στους καταδικασθέντες για σοβαρά αδικήματα να παραμένουν για περισσότερο χρόνο στη φυλακή, τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ τα ισόβια στο εξής θα σημαίνουν 18 χρόνια στη φυλακή κατ’ ελάχιστον, και όχι 16 χρόνια που είναι σήμερα.

Αυστηροποίηση των ποινών για σειρά αδικημάτων – Στα 18 χρόνια από 16 τα ισόβια.

Παράλληλα, οι διώξεις για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά ανηλίκων θα ασκούνται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα, ενώ όλα τα εγκλήματα κατά ανηλίκων θα παραγράφονται μετά την ενηλικίωσή τους, τα κακουργήματα όταν ο ανήλικος φθάνει 21 χρόνων και τα πλημμελήματα όταν ο ανήλικος είναι 19 ετών.

Αλλαγές επέρχονται και στα εγκλήματα εμπρησμού δασών και καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ειδικότερα, για το αδίκημα του εμπρησμού ορίζεται ότι θα διώκεται ως κακούργημα όταν ο εμπρησμός προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές, ακόμα και αν η πράξη έγινε από αμέλεια και όχι από πρόθεση. Διώξεις προβλέπονται και για τις παραβάσεις στους κανόνες αλιείας για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αδικήματα που είχαν καταργηθεί με την τροποποίηση των Κωδίκων το 2019 επανέρχονται, καθώς κρίθηκε ότι η κατάργησή τους άφηνε κενά στην αντεγκληματική πολιτική, όπως για παράδειγμα η απρόσφορη απόπειρα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και άλλα. Προβλέπεται, επίσης, δικαίωμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε εξαιρετικής σημασίας υποθέσεις να διατάσσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα την ανάκριση ή την εκδίκαση μιας υπόθεσης. Για βαρύτατης ποινικής απαξίας εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, φονικές ληστείες, βιασμοί ανηλίκων και άλλα, προβλέπονται ως μοναδική ποινή τα ισόβια, ενώ πρώτα υπήρχαν και ως εναλλακτικές ποινές πολυετείς καθείρξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή