Ιερός ναός Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια σε κλίμα συγκίνησης

Ιερός ναός Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια σε κλίμα συγκίνησης

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην τελετή στον Αγιο Νικόλαο στο «Σημείο Μηδέν»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Βρισκόμαστε σ’ αυτόν τον ιερό τόπο για να πούμε στον κόσμο ότι το καλό είναι ισχυρότερο από το κακό, ότι υπάρχει φως πέρα από τον θάνατο», ανέφερε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή για τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη.

Είκοσι χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, ο ιερός ναός είναι και πάλι όρθιος – Υλοποιήθηκε ο στόχος του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Είκοσι χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στάθηκε ξανά όρθιος ο ιερός ναός, ο μοναδικός θρησκευτικός χώρος που ισοπεδώθηκε μαζί με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Για τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο η αποπεράτωση του ναού τέθηκε εξ αρχής βασικός στόχος και πέτυχε να τον υλοποιήσει μέσα σε δύο χρόνια από την ημέρα της ενθρόνισής του, καθώς κατάφερε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα προβλήματα που είχαν προκύψει τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία προκαλούσαν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου.

Ιερός ναός Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια σε κλίμα συγκίνησης-1
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, στα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατέφθασε στον ναό συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ. Η τελετή ξεκίνησε με την ύψωση του σταυρού στον επιβλητικό τρούλο του ναού. Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατευθύνθηκε στη δυτική πλευρά του Πάρκου Ελευθερίας, όπου ευλόγησε τα ιερά κειμήλια που είχαν ανακτηθεί από τα ερείπια στο σημείο της τραγωδίας. Η πατριαρχική αποστολή μετέφερε τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το Αγιον Ορος, το οποίο τοποθετήθηκε στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας εντός του ναού. O Oικουμενικός Πατριάρχης στο τέλος της τελετής δήλωσε πως τα άμφια που φορούσε θα τα υπογράψει και θα τα δωρίσει στον ναό.

Ιερός ναός Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια σε κλίμα συγκίνησης-1
 H τελετή ξεκίνησε με την ύψωση του σταυρού στον επιβλητικό τρούλο του ναού.

«Ανοίγουμε τόπο ανεκτικότητας και κατανόησης μεταξύ των δογμάτων, ανοίγουμε για εκείνους που χάθηκαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και για τους προσκυνητές που θα έρχονται σε αυτό το εθνικό μνημείο», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να προσθέσει: «Νικόλαος σημαίνει νίκη του λαού και η επίθεση των δειλών που σκόρπισαν εδώ τον θάνατο δεν ήταν η τελευταία λέξη. Ανθρωποι μετά την επίθεση έτρεξαν εδώ για να προσφέρουν και να σώσουν, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Οπως ο Κύριος σήκωσε τον Σταυρό στον Γολγοθά για να φτιάξει σκάλα για τον παράδεισο. Σήμερα ο Σταυρός του Κυρίου υψώθηκε ξανά σ’ αυτή την αναστημένη εκκλησία, όπως και ο Χριστός νίκησε τον θάνατο με τον θάνατο». O αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε πως η τελετή των θυρανοιξίων «σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή ανανέωσης της πίστης μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρη την οικουμένη».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 30ής επετείου από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως και της ονομαστικής εορτής του αρχιεπισκόπου Αμερικής. Τα επίσημα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου θα γίνουν την 4η Ιουλίου 2022, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένες εργασίες εντός του ναού. Στα θυρανοίξια η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη. Παρόντες ήταν η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας. Το «παρών» στην τελετή έδωσε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή