Ένας συρμός του μετρό στις γραμμές του ηλεκτρικού

Ένας συρμός του μετρό στις γραμμές του ηλεκτρικού

Το τρένο-δάνειο ανήκει στην πρώτη γενιά συρμών του μετρό που δρομολογήθηκαν στις αρχές του 2000. Ο στόλος του μετράει 32 συρμούς. Από αυτούς, σε τροχιά εισέρχονται οι 19 και αυτοί υπό ιδανικές συνθήκες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρένο-δάνειο ανήκει στην πρώτη γενιά συρμών του μετρό που δρομολογήθηκαν στις αρχές του 2000.

Ο στόλος του μετράει 32 συρμούς. Από αυτούς, σε τροχιά εισέρχονται οι 19 και αυτοί υπό ιδανικές συνθήκες. Μπορεί να δρομολογείται εκτενές πρόγραμμα ανακαίνισης επτά συρμών που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτή τη στιγμή, ωστόσο η διαδικασία είναι χρονοβόρος και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών.

Οι επιχειρησιακές ανάγκες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, της γραμμής 1 του μετρό, επέβαλαν την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης, ώστε να βελτιωθεί η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Η λύση ακούει στο όνομα «δάνειο». Δεν προέρχεται από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ούτε επιβαρύνεται με τόκους. Η εταιρεία ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) δάνεισε ένα συρμό, που εξυπηρετούσε τις γραμμές 2 και 3 του μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (πρώην ΗΣΑΠ). Ετσι, για πρώτη φορά ένας συρμός του μετρό τρέχει στις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, προκαλώντας την απορία των επιβατών, που έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους παλαιούς και καλυμμένους με γκράφιτι συρμούς να φθάνουν στους σταθμούς των πρώην ΗΣΑΠ.

Το τρένο-δάνειο ανήκει στην πρώτη γενιά συρμών του μετρό που δρομολογήθηκαν με την έναρξη της λειτουργίας του, στις αρχές του 2000. Η γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) μπορεί να διαθέτει σήμερα και νεότερους ηλικιακά συρμούς (11ης γενιάς, που τέθηκαν σε τροχιά το 2003-2004), ωστόσο η εμφάνισή τους παραμένει πολύ πιο ταλαιπωρημένη ακόμα και από τους παλαιότερους συρμούς του μετρό. Ο νέος συρμός του ηλεκτρικού κινείται καθημερινά στις γραμμές μεταξύ Κηφισιάς και Πειραιά προκειμένου να ενισχύσει το έργο της γραμμής 1. Συνολικά 12 μηχανοδηγοί έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση ώστε να μπορούν να κινούν τον νέο, δανεικό συρμό. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της υπηρεσίας που προσφέρει η γραμμή 1 του μετρό, έχει ήδη δρομολογηθεί ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση 14 συρμών της. Η ενίσχυση του στόλου, βέβαια, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς θα απαιτηθεί πρόσθετο προσωπικό. Παρά το πρόσφατο κύμα προσλήψεων στις ΣΤΑΣΥ, υπολογίζεται ότι η εταιρεία θα χρειαστεί την προσθήκη περίπου 50 ακόμα ατόμων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν μετά την ένταξη των ανακαινισμένων συρμών.

Στην παρούσα φάση, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις μεταξύ των συρμών υπολογίζονται στα έξι λεπτά περίπου και η προσθήκη του συρμού του μετρό συμβάλλει στην τήρηση του συγκεκριμένου προγραμματισμού δρομολογίων. Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των παλαιών συρμών του ηλεκτρικού και τη σταδιακή ένταξή τους στο πρόγραμμα τακτικών δρομολογίων, οι χρονοαποστάσεις θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο. Στο μεταξύ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος αναμένεται να εντάξει στον στόλο του συνολικά πέντε συρμούς του μετρό (πρώτης γενιάς επίσης). Πρόκειται όμως για συρμούς χωρίς κλιματισμό, οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν την κίνηση του ηλεκτρικού, ο οποίος κινείται και υπέργεια, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερες ανάγκες ψύξης σε σχέση με το μετρό, που στο σύνολό του κινείται υπογείως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή