Αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια Αττικής

Αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια Αττικής

Σε πλήρη δραστηριότητα βρίσκονται αυτές τις ημέρες τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής για τον καθαρισμό των ρεμάτων, ενώ και κεντρικά η Περιφέρεια προωθεί ένα συνολικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία, ειδικά των πυρόπληκτων περιοχών.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη δραστηριότητα βρίσκονται αυτές τις ημέρες τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής για τον καθαρισμό των ρεμάτων, ενώ και κεντρικά η Περιφέρεια προωθεί ένα συνολικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία, ειδικά των πυρόπληκτων περιοχών.

Στο πεδίο της άμεσης και καθημερινής παρέμβασης, τα συνεργεία της Περιφέρειας προβαίνουν σε καθαρισμούς ρεμάτων, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας, τις προηγούμενες ημέρες εκτελέσθηκαν εργασίες καθαρισμού σε τμήματα των εξής ρεμάτων: Πικροδάφνης (στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού), Πάνθεον, Τσαλαβούτα, παράρεμα Εσχατιάς και στο ρέμα από την οδό Ελ. Βενιζέλου έως την οδό Αγίας Μαρίνας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, όλα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Στην Ανατολική Αττική πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στο ρέμα Ασωπός (Δήμος Ωρωπού), στο ρέμα Ρεβυθιάς (επίσης Δήμος Ωρωπού) και στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού στο ρέμα Παλλήνης, στο κεντρικό ρέμα Αφιδνών (Δήμος Ωρωπού) και στο κεντρικό ρέμα Διονύσου.

Τα συνεργεία προβαίνουν σε καθαρισμούς ρεμάτων, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

«Χωρίς χρονοτριβές εντατικοποιούμε τις παρεμβάσεις μας, μεριμνώντας για τη θωράκιση της Αττικής και την ασφάλεια των πολιτών, που είναι και η προτεραιότητά μας», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Σε μια μεσοπρόθεσμη παρέμβαση, η Περιφέρεια Αττικής προώθησε στους συναρμόδιους υπουργούς το Γενικό Σχέδιο (Master Plan), στο οποίο αποτυπώνονται οι κίνδυνοι αλλά και τα αναγκαία έργα και μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου και των επιπτώσεων των πυρκαγιών σε εκτεταμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής το περασμένο καλοκαίρι.

Στον φάκελο που διαμορφώθηκε περιλαμβάνονται αναλυτικά κοστολογημένες οι παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για τα έργα άμεσης παρέμβασης (Α΄ προτεραιότητας) και μεσοπρόθεσμης παρέμβασης (Β΄ προτεραιότητας). Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων απαιτούνται 35 εκατ. ευρώ για την Α΄ φάση και 280 εκατ. ευρώ (κατ’ εκτίμηση) για τη Β΄ φάση. Το Γενικό Σχέδιο αφορά τις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και Βιλίων και περιλαμβάνει: Καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής. Εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος. Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων. Χρονικές διαδικασίες υλοποίησης και προτάσεις για την επιτάχυνση των έργων. Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης με την έκδοση μελετών και την πραγματοποίηση έργων που χρειάζεται να υλοποιηθούν αφενός σε άμεσο χρονικό ορίζοντα και αφετέρου σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή