Βουλγαρία: Φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών με… εξαγωγές και στη Βόρεια Ελλάδα

Βουλγαρία: Φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών με… εξαγωγές και στη Βόρεια Ελλάδα

Ισχυρές «διασυνδέσεις» και διείσδυση και στην Ελλάδα φέρεται να έχει το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που αποκαλύπτεται ότι λειτουργεί στη Βουλγαρία. 

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές «διασυνδέσεις» και διείσδυση και στην Ελλάδα φέρεται να έχει το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που αποκαλύπτεται ότι λειτουργεί στη Βουλγαρία. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ,  τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που κατά τα φαινόμενα αφθονούν στη γείτονα έχουν ξεκινήσει να προκαλούν ζήτηση και στην Βόρεια Ελλάδα, έναντι 300 ευρώ.

Στη Βουλγαρία, χώρα με ένα από τα υψηλότερα  ποσοστά θνησιμότητας και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, το σύστημα εμβολιασμού γίνεται από οικογενειακούς γιατρούς (σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον καθώς ο γιατρός είναι πρόσωπο με πρόσωπο με τον ασθενή, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα εμπλέκονται πάντα 6-7 άτομα στη διαδικασία).

Αυτό φαίνεται να έχει δώσει την ευχέρεια σε επιτήδειους να εμπορεύονται πιστοποιητικά άνευ εμβολιασμού, κάτι που φαίνεται δημιούργησε ζήτηση και στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με μαρτυρία «μεσάζοντα» που προβλήθηκε στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, με μόλις 300 ευρώ και μια ολιγόωρη επίσκεψη στη Σόφια, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι από Ελληνικής πλευράς, τονίζουν πως έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι εμβολιασμοί Ελλήνων (μονίμων κάτοικων της χώρας μας), που εμφανίζονται να έχουν γίνει στο εξωτερικό και δη σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Στο πλαίσιο της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, υπάρχει σχετική πρόβλεψη για σοβαρές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις απέναντι σε παράνομες πράξεις που σχετίζονται με τα τεστ και τα εμβόλια.

Τόσο στη Βουλγαρία, όσο και τη Ρουμανία οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά πυκνώνουν καθώς ο περιορισμός που επεβλήθη από τις 21 Οκτωβρίου ότι όσοι θέλουν να επισκεφθούν κλειστούς χώρους, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών, μουσεία και πισίνες, πρέπει να επιδεικνύουν το «Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού», φαίνεται να αναζωπύρωσε τη ζήτηση για πλαστά έντυπα.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, ο μεταβατικός υπουργός Υγείας Στόιτσο Κατσάροφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελέγχονται δεκάδες αναφορές για πλαστά πιστοποιητικά.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Πέταρ Βιτάνοφ.

Βουλγαρία: Φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών με… εξαγωγές και στη Βόρεια Ελλάδα-1

«Ο αριθμός των μολυσμένων μετά τον «υποτιθέμενο» εμβολιασμό στη Βουλγαρία είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι σε άλλες χώρες. Αυτό υποδηλώνει αυτόματα ότι κάτι συμβαίνει εδώ, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό στη Γερμανία ή την Ιταλία και όχι στη Βουλγαρία. Αυτό υποδηλώνει και είναι απόδειξη ότι τα πλαστά πιστοποιητικά χρησιμοποιούνται εδώ», δήλωσε ο Βιτάνοφ και προσέθεσε ότι η στρέβλωση των στατιστικών υπονομεύει την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και τους γιατρούς στη Βουλγαρία, και ως τελικό αποτέλεσμα μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μη αναγνώριση βουλγαρικών πιστοποιητικών στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή