Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για ένα εκατομμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων μέσα στο επόμενο τρίμηνο προχώρησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.
Σημειώνεται ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 760.592.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Καραπάντσιος σημείωσε ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς COVID μπορεί να είναι μέχρι και πενταπλάσιοι στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πρόσθεσε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ότι ο κίνδυνος πλέον βρίσκεται στους ασυμπτωματικούς που διαχέουν τον ιό χωρίς να το αντιλαμβάνονται και προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρχουν πολλαπλάσια θύματα.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι με σε ένα μήνα το ιικό φορτίο στην Αττική έχει διπλασιαστεί, στη Θεσσαλονίκη έχει τετραπλασιαστεί, ενώ στη Θεσσαλία έχει αυξηθεί κατά οκτώ με 11 φορές. Χθες, μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Θωμαΐδης έκανε λόγο για ισχυρή δυναμική της πανδημίας του κορωνοϊού σε ορισμένες περιοχές της χώρας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία δεν είναι εύκολο να ανακοπεί εκτός κι αν ληφθούν μέτρα.
Τρίτη δόση
Η πανδημία συνεχίζει και θα την έχουμε μαζί μας για το επόμενο διάστημα, με την διαφορά ότι σήμερα έχουμε το εμβόλιο, ανέφερε στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο Action24, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, καλώντας όλους να εμβολιαστούν.
Μάλιστα, σημείωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες, έχουν αυξηθεί τα ραντεβού για πρώτη δόση, και από 7.000 που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα φτάσανε τις 25.000. Σχετικά με τον πήχη που μπαίνει για τα ποσοστά εμβολιασμού ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «ο πήχης είναι εκεί που θα ελέγξουμε την πανδημία»..
Αναφερόμενος στα ποσοστά εμβολιασμού σε χώρες της Ε.Ε., είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και σε καλύτερη θέση από τις βαλκανικές χώρες και της πρώην ανατολικές. Η πανδημία στην Δυτική Ευρώπη, είπε, δεν αποτελεί σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης και η διαχείριση της πανδημίας βρίσκεται σε επιστημονικό επίπεδο.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η επέκτασή της και σε άλλες ομάδες εργαζομένων εκτός των υγειονομικών, δεν θα προσφέρει σημαντικά πράγματα. Θα δώσει μικρά ποσοστά στο σύνολο των εμβολιασμών και θα δημιουργήσει όμως διαχειριστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αναστολή εργασίας. «Ο εμβολιασμός είναι δώρο ζωής, δεν είναι για πολιτική αντιπαράθεση, ούτε για να υποδαυλίσουμε ακραίες αντιπαραθέσεις», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επανέλαβε ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία εμβολιασμού τους. Αφορά 375.000 άτομα. Η αναμνηστική δόση μπορεί να είναι Johnson & Johnson ή το εμβόλιο της Pfizer.
Επίσης, την ίδια μέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 18 ετών, που έχουν κλείσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση, προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση.
Ερωτηθείς για την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ο λόγος για να κάνει κάποιος τρίτη δόση, είναι για να προστατευθεί, και όχι για το πιστοποιητικό. Το θέμα είναι επιστημονικό, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
6.150 νέα κρούσματα, 49 θάνατοι
Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 6.150 νέα κρούσματα και 49 θάνατοι. Παράλληλα, σε 431 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Από τα συνολικά κρούσματα, 1.267 εντοπίστηκαν στην Αττική και 999 στη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 232.409 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 2,65% (1,6% χθες).
Σχεδόν 7.000 ήταν τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην ηλικία 4 – 18 ετών μέσα σε μια εβδομάδα (25 έως 31 Οκτωβρίου), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη θετικότητα στην αναλογία τεστ – κρουσμάτων, καταγράφηκε σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία, όπου ο σχετικός δείκτης ξεπέρασε το 2%. Πολύ κοντά σε αυτό το όριο βρίσκονται επίσης οι νομοί, Ροδόπης, Γρεβενών και Ημαθίας.