ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβολιασμός: Διπλασιασμός των ραντεβού για πρώτη δόση – Έντονη κινητικότητα και για την αναμνηστική

Κρούσματα και ελευθερίες φαίνεται να κινητοποίησαν τους πολίτες να εμβολιαστούν

Εμβολιασμός: Διπλασιασμός των ραντεβού για πρώτη δόση – Έντονη κινητικότητα και για την αναμνηστική

Αύξηση στον αριθμό των ραντεβού που προγραμματίζουν οι πολίτες για εμβολιασμό έναντι της COVID-19 παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα. Η ραγδαία αύξηση του επιδημικού φορτίου σε συνδυασμό με τις αυξημένες ελευθερίες που παρέχει στους πολίτες ο εμβολιασμός και οι οποίες είναι ιδιαίτερα δελεαστικές σε μια περίοδο που πλέον όλες οι δραστηριότητες μεταφέρονται στους κλειστούς χώρους, φαίνεται να κινητοποίησαν αρκετούς πολίτες για να εμβολιαστούν.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, την περασμένη Δευτέρα 15.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για εμβόλιο πρώτης δόσης και προχθές 20.000 πολίτες, όταν κατά μέσον όρο τον Οκτώβριο ο αριθμός όσων έλαβαν την απόφαση να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους δεν ξεπερνούσε τις 8.000-9.000 ημερησίως.

Την περασμένη Δευτέρα 15.000 πολίτες προγραμμάτισαν την πρώτη δόση και προχθές 20.000, όταν κατά μέσον όρο τον Οκτώβριο δεν ξεπερνούσαν τις 8.000-9.000 ημερησίως.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Θεμιστοκλέους, έως χθες το μεσημέρι –δηλαδή μετά και τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων για υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων– περίπου 16.000 πολίτες είχαν μπει στο σύστημα για να κλείσουν ραντεβού πρώτης δόσης, που σημαίνει ότι πιθανότατα η Τετάρτη θα ξεπερνούσε τις θετικές –σε αυτή τη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος– επιδόσεις της Τρίτης.

Την ίδια στιγμή, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και σε ότι αφορά τον προγραμματισμό των ραντεβού για την αναμνηστική δόση, μετά και την αποστολή των μηνυμάτων υπενθύμισης (sms) στους δικαιούχους. Από την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον 100.000 πολίτες έκλεισαν το σχετικό ραντεβού. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού αναμνηστικής δόσης για όλα τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει εξάμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, καθώς και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και τα οποία έχουν συμπληρώσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αναμνηστική δόση γίνεται με εμβόλιο mRNA – προς το παρόν με αυτό της Pfizer, ωστόσο σύντομα θα ενταχθεί και το εμβόλιο της Moderna στους αναμνηστικούς εμβολιασμούς. Ειδικά τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το Johnson & Johnson θα έχουν την επιλογή να λάβουν ξανά το ίδιο εμβόλιο. Εως και προχθές το βράδυ στη χώρα μας είχε εμβολιαστεί έστω με μία δόση το 64,2% του γενικού πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένο ήταν το 61,6%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 69% και 65,3%. Το τελευταίο επταήμερο πραγματοποιούνται 0,2 εμβολιασμοί ανά 100.000 πληθυσμού στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,18 εμβολιασμοί ανά 100.000 πληθυσμού. Αναφορικά με την αναμνηστική δόση, το 3,6% του πληθυσμού έχει λάβει τρίτη δόση στην Ελλάδα, έναντι 2,7% που είναι ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (πηγή: ourworldindata.org).

Μήνυμα της ΔΙΣ προς κληρικούς και πιστούς

Εκκληση σε κληρικούς και πιστούς τόσο για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό όσο και για τον εμβολιασμό τους απηύθυνε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αφορμή και τη συζήτηση που άνοιξε μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΔΙΣ ζητεί από όλους τους κληρικούς αλλά και τους πιστούς «κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας». Η πορεία της πανδημίας και η εξέλιξη του εμβολιασμού συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Διαβάστε επίσης: 

Πίεση στο ΕΣΥ: Ανοίγει η ψαλίδα εισαγωγών-εξιτηρίων

Δυσοίωνη πρόβλεψη για ένα εκατ. μολύνσεις ανεμβολίαστων το επόμενο 3μηνο

Κορωνοϊός: Περισσότερα από 28 εκατ. επιπλέον χρόνια ζωής χάθηκαν το 2020

Η επίμονη και σκληρή μάχη της πανδημίας

Johnson & Johnson: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση