Μηνύσεις, συλλήψεις και απεργία στη φυλακή

Μηνύσεις, συλλήψεις και απεργία στη φυλακή

Στην Πάτρα, με επίκεντρο τη μεταφορά αρμοδιότητας των μεταγωγών κρατουμένων από την ΕΛ.ΑΣ. στην Εξωτερική Φρουρά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά κενά και προβλήματα στη φρούρηση της φυλακής της Πάτρας είχε ήδη από τον Ιούνιο επικαλεστεί σε επίσημο έγγραφό του προς τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος ο επικεφαλής των εξωτερικών φρουρών, απαντώντας στο ενδεχόμενο να αναλάβουν αυτοί αντί της Αστυνομίας τις μεταγωγές κρατουμένων από και προς τη φυλακή. Τον Σεπτέμβριο πάντως, με απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, η αρμοδιότητα των μεταγωγών μεταβιβάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στην Εξωτερική Φρουρά. Η εξέλιξη είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας, ενώ είχε προκαλέσει δυσφορία στους εκπροσώπους των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης.

Το θέμα επανήλθε εμφατικά στην επικαιρότητα με αφορμή τη σύλληψη, προχθές, έξι μελών της Εξωτερικής Φρουράς κατόπιν μήνυσης που κατέθεσε εναντίον τους ο διευθυντής της φυλακής, όταν εκείνοι αρνήθηκαν να μεταγάγουν κρατούμενο. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) έκανε λόγο για «βαθιά αντιδημοκρατική αντιμετώπιση των υπαλλήλων στη βάση μιας παράνομης απόφασης της κυρίας γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής». Με την ίδια ανακοίνωση, οι συνδικαλιστές έκαναν γνωστό ότι οι υπάλληλοι της φυλακής της Πάτρας είχαν καταθέσει αίτηση αναστολής της απόφασης, καθώς και ότι ο διευθυντής της φυλακής είχε «εξωδίκως δεσμευθεί να αναμείνει την απόφαση της Δικαιοσύνης, που εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών».

Τον Ιούνιο, πάντως, ο υπαστυνόμος και επικεφαλής της Εξωτερικής Φρουράς της φυλακής της Πάτρας είχε επικαλεστεί έλλειψη προσωπικού και ζητήματα ασφαλείας του καταστήματος κράτησης ενόψει του ενδεχομένου να αναλάβουν οι υπάλληλοι της Φρουράς τις μεταγωγές, αντί της Αστυνομίας. «Η υπηρεσία μας δεν δύναται σε καμία περίπτωση να αναλάβει τις μεταγωγές αυτές διότι αντιμετωπίζει σοβαρό έως κρίσιμο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού (…) το υπάρχον προσωπικό είναι μεγάλης ηλικίας, οι περισσότεροι διανύουν το 50ό έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν καμία εμπειρία σε συνοδείες και μεταγωγές, καθώς δεν εκτελούσαν τέτοιου είδους υπηρεσία». Στο ίδιο έγγραφο ο αστυνομικός επικαλείτο ακόμα έλλειψη οχημάτων («η υπηρεσία διαθέτει ένα όχημα που παρουσιάζει μηχανολογικό πρόβλημα»), καθώς και το γεγονός ότι το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας είναι μικρής εμβέλειας.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής επισημαίνει ότι πλην εξαιρέσεων (Κορυδαλλός, Θεσσαλονίκη) τις μεταγωγές κρατουμένων πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς, καθώς και ότι ο αριθμός των υπηρετούντων στη Φρουρά της Πάτρας (93) είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Επιπλέον, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες έκανε γνωστό ότι η αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει οι υπάλληλοι της φυλακής απερρίφθη από το διοικητικό δικαστήριο.

«Κατά παρέκκλιση του νόμου, στα καταστήματα κράτησης Πατρών και Θεσσαλονίκης οι μεταγωγές γίνονταν από αστυνομικές δυνάμεις και όχι από εξωτερικούς φρουρούς. Μετά από συνεχείς παρατάσεις από το 2003, η τελευταία χορηγηθείσα προθεσμία για να εκτελούνται τα εν λόγω καθήκοντα από την Ελληνική Αστυνομία έληξε στο τέλος του 2019. Το γεγονός ότι κατά παρέκκλιση του νόμου η Ελληνική Αστυνομία ασκούσε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα των εξωτερικών φρουρών δεν μπορεί να αποτελεί αιτιολογία για απεργιακές κινητοποιήσεις», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις η ΠΟΥΕΦ, μέσω του προέδρου της Γιώργου Κωστίκα, ανακοίνωσε απεργία στη φυλακή της Πάτρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή