Η νέα πρόταση για τα κτίρια στου Μακρυγιάννη

Η νέα πρόταση για τα κτίρια στου Μακρυγιάννη

Χωρίς αλλαγές «πέρασε» και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η νέα πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση του πολεοδομικού πλαισίου στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκακίου.

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αλλαγές «πέρασε» και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η νέα πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση του πολεοδομικού πλαισίου στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκακίου. Υπό αυτά τα δεδομένα, το νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος –καθώς το προηγούμενο… επεστράφη από το Συμβούλιο της Επικρατείας– μπορεί να κατατεθεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για προδικαστικό έλεγχο έως το τέλος του έτους, καθώς η αναστολή δόμησης που έχει δοθεί έως τον Μάρτιο του 2022 είναι και η τελευταία.

Προσφυγή

Η αναθεώρηση του ανώτατου ύψους των κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, αλλά και ευρύτερα γύρω από την Ακρόπολη, τέθηκε στο προσκήνιο μετά την περίπτωση ξενοδοχείου που, χρησιμοποιώντας διαφόρους ευνοϊκούς όρους της πολεοδομικής νομοθεσίας, ξεπέρασε το ανώτατο ύψος των κτιρίων στην περιοχή (και ενός άλλου που βρισκόταν τότε υπό αδειοδότηση). Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), από κοινού με κατοίκους της περιοχής, προσέφυγε στο ΣτΕ, πετυχαίνοντας την ακύρωση των δύο οικοδομικών αδειών – στην περίπτωση του ήδη χτισμένου ξενοδοχείου, επειδή αυτή εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγουμένως ληφθεί η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού (λόγω μικρής απόστασης από την Ακρόπολη, που είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Οπως έκρινε το δικαστήριο, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης ήταν εν προκειμένω επιτακτικότερη, διότι η πολιτεία δεν μερίμνησε τα τελευταία 40 χρόνια για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης (δηλαδή να περιορίσει ύψη κτιρίων και συντελεστή δόμησης).

Ακολούθως το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησης των πολεοδομικών όρων στην περιοχή, αλλά το πρώτο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε στο ΣτΕ το 2021 «επεστράφη», με το δικαστήριο να ζητεί από το υπουργείο αυστηρότερη προσέγγιση. Κατόπιν τούτου, το σχέδιο επανεξετάστηκε και στις 29 Σεπτεμβρίου γνωμοδότησε θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ.

Τρεις ζώνες

Στο κυρίως κομμάτι της περιοχής Κουκακίου – Μακρυγιάννη προτείνεται ανώτατο ύψος 21 μέτρων (6 όροφοι).

Τι προβλέπει το νέο διάταγμα; Η περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκακίου χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

1. Στο κυρίως κομμάτι της περιοχής Κουκακίου – Μακρυγιάννη προτείνεται ανώτατο ύψος 21 μέτρων (6 όροφοι), δηλαδή να παραμείνει όπως οριζόταν με το διάταγμα του 1955. Πρόκειται για περιοχή που ξεκινά από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και περιγράφεται από τις οδούς Καλλιρρόης, Ματρόζου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Τάιχμαν, Δυοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση, Ερεχθείου, Φράττι, Ροβέρτου Γκάλι, Χατζηχρήστου, Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεoπαγίτου, Τζιραίων, Δαβίδ Ντανζέ, λεωφ. Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Καλλιρρόης, Πετμεζά, λεωφ. Συγγρού, Καλλιρρόης. Από τη ζώνη αυτή εξαιρούνται οι οικοδομές με πρόσωπο στη λεωφ. Συγγρού και οι οικοδομές με πρόσωπο στις οδούς Δυοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση και Ερεχθείου.

2. Στα κτίρια των οδών Δυοβουνιώτου, Ζαχαρίτσα, Τσάμη Καρατάση και Ερεχθείου, στο όριο δηλαδή της περιοχής Μακρυγιάννη – Κουκακίου προς την πλευρά του λόφου Φιλοππάπου, προτείνεται ανώτατο ύψος 17,5 μέτρων, καθώς η περιοχή αποτελείται κυρίως από 5-6ώροφα κτίρια και πλήθος διατηρητέων. Η ενδιάμεση αυτή ζώνη θα λειτουργήσει ως «αποκλιμάκωση», καθώς η περιοχή με την οποία γειτνιάζει έχει ως ανώτατο ύψος τα 14,5 μέτρα.

3. Στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στις λεωφόρους Συγγρού (περιλαμβάνοντας όλα τα κτίρια που έχουν «πρόσωπο» στον άξονα, εκατέρωθεν της λεωφόρου) και Καλλιρρόης, με συνδετικό όρο την κάθετη στις δύο λεωφόρους οδό Πετμεζά, προτείνεται ανώτατο ύψος 24 μέτρων (7 όροφοι). Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο τμήμα της Συγγρού, από την Πετμεζά έως το Ολυμπιείο, θα έχει ανώτατο όριο τα 21 μέτρα, λόγω εγγύτητας με την Ακρόπολη.

Στο διάταγμα, τέλος, περιλαμβάνεται και μια ζώνη στα Ανω Πετράλωνα, που περιγράφεται από τις οδούς Τριών Ιεραρχών, Κυδαντινών, Δημοφώντος, Κοίλης, Καλλιρρόης, Κηφισοδότου, Τριών Ιεραρχών και βρίσκεται σε εγγύτητα με τον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων. Στη ζώνη αυτή το ανώτατο ύψος θα είναι τα 17,5 μέτρα (έναντι 21 μέτρων που είχε προταθεί αρχικά).

Τέλος, το υπουργείο προτείνει να επιτραπεί σε όλες αυτές τις περιοχές προσαύξηση κατά 1 μέτρο για φυτεμένα δώματα, μη επιτρέποντας άλλες κατασκευές πάνω από το ανώτατο ύψος που ορίζεται για κάθε άλλη περιοχή. Επίσης σημειώνει ότι για την εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας και λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος προστασίας της περιοχής είναι απαραίτητη η εξασφάλιση σύμφωνης γνώμης από το αρμόδιο όργανο του ΥΠΠΟ και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Για το σχέδιο γνωμοδότησαν θετικά τόσο το ΚΕΣΥΠΟΘΑ όσο και (προχθές) το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, χωρίς να υποβληθούν παρατηρήσεις. Επομένως τώρα το σχέδιο προεδρικό διατάγματος θα μπορεί να κατατεθεί για προδικαστικό έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή ισχύει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών έως τις 11 Μαρτίου για νέα κτίρια ή προσθήκες άνω των 17,5 μέτρων, χωρίς δυνατότητα η αναστολή αυτή να ανανεωθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

• Pfizer vs. Merck: Όσα γνωρίζουμε για τα δύο χάπια

Εγκυμοσύνη και εμβόλιο – Τι λένε οι ειδικοί

Μητσοτάκης: «Κλειδώνει» για αρχές Δεκεμβρίου η συνάντηση με Πούτιν

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή