Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά – Κίνδυνος για ελλείψεις στην αγορά

Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά – Κίνδυνος για ελλείψεις στην αγορά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα 48ωρη απεργία εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, ζητώντας σύγχρονες συνθήκες ασφαλείας και πλήρη διαλεύκανση του πρόσφατου περιστατικού με τον θάνατο του 40χρονου εργαζόμενου. 

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν από αύριο νέα 48ωρη απεργία στο ΣΕΜΠΟ, ενώ σήμερα στις 6:30 το απόγευμα θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που καλούν εργατικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην πλατεία Κανάρη στον Πειραιά ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη.

Η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΕΝΕΔΕΠ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα δώσει σκληρή μάχη για να μην υπάρξει ξανά άλλος συνάδελφος νεκρός ή τραυματίας και ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων δεν θα κάνει βήμα πίσω.

Καλεί επίσης τους εργαζόμενους στις 13.30 αύριο στο ΣΕΜΠΟ για να ξεκινήσει η απεργιακή περιφρούρηση.

Η ΕΝΕΔΕΠ ζητεί τα εξής:

  • Να διαλευκανθεί η υπόθεση του δυστυχήματος του συναδέλφου τους.
  • Να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής κι ασφαλειας
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα
  • Να μετατραπεί η πόστα σε 6αρα
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Στο συλλαλητήριο που καλούν εργατικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για σήμερα Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 6:30μμ στην Πλ. Κανάρη (Πασαλιμάνι) συμμετέχει και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να αντιδρούμε στον αντεργατικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και ξεθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις μας». Προσθέτει ότι «αντί να παρθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το επερχόμενο κύμα ακρίβειας και θα στηρίζουν τις λαϊκές οικογένειες, περιορίζουν συνεχώς τα δικαιώματα μας και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμιά τρόικα, καμιά δέσμευση στους δανειστές, χωρίς να υπάρχει καμιά δικαιολογία». Υπογραμμίζει επίσης ότι «το πρόσφατο δυστύχημα στον ΣΕΠ ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας».

«Εμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα

Σημειώνεται πως οι εγχώριες απεργίες προστίθενται στα διεθνή προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και προκαλούν σοβαρά ζητήματα στον εφοδιασμό και τα κόστη της ελληνικής αγοράς.

Η Διεθνής Ναυτική Ενωση, που εκπροσωπεί τους χρήστες του λιμανιού, δηλαδή τις εταιρείες θαλασσίων μεταφορών, τους πράκτορές τους κ.λπ., με ανακοίνωσή της τονίζει πως η διακοπή της λειτουργίας του λιμανιού αποτελεί «βαθύ τραύμα στην εφοδιαστική αλυσίδα (εμπόριο – μεταφορές – ναυτιλία) και δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση στο γιατί και πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση». Επικαλούμενη και την κρισιμότητα της εποχικότητας ενόψει των εορτών, δηλώνει πως «η κατανόηση και η ανοχή μας για τους υπευθύνους έχουν πλέον εξαντληθεί και ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα το κεντρικό λιμάνι της χώρας, διότι η καταστροφή που γίνεται είναι τεράστια για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους σ’ αυτές». Προειδοποιεί δε ότι «θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε πάρα πολλά προϊόντα για τους καταναλωτές».

Εκτός όμως από αυτά τα προβλήματα στο λιμάνι, 48ωρη πανελλαδική απεργία στα επιβατηγά πλοία (ακτοπλοϊκά – μεσογειακά/τουριστικά – πορθμεία) με έναρξη την 06:01 της 10-11-2021 ημέρα Τετάρτη έως και 06:00 ώρα της 12-11-2021 ημέρα Παρασκευή, με προοπτική κλιμάκωσης, κήρυξε και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Αιτία, σύμφωνα με την ΠΝΟ «η πλήρης απροθυμία και στείρα αρνητική συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς, προκειμένου να καταρτιστεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα έτη 2020 και 2021, μετά παρέλευση διετίας από την προηγούμενη του έτους 2019.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή