Παπαευαγγέλου: Διπλασιάστηκε η θετικότητα – Αύξηση μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους

Παπαευαγγέλου: Διπλασιάστηκε η θετικότητα – Αύξηση μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται στη χώρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο 15νθήμερο. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 6.808 νέα κρούσματα, 42 θάνατοι, 441 διασωληνωμένοι

Η ίδια σημείωσε ότι το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά και έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1, 09%- 1,1% στις αρχές του μήνα, στο 1,96% την προηγούμενη εβδομάδα, αν και ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών τεστ παρέμεινε σταθερός τον Οκτώβριο περίπου στο 1,3 με 1,4 εκατ. εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 35.000

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι εμφανής η επέκταση του 4ου κύματος, με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 35.000, ενώ σημαντική είναι η πίεση στο σύστημα υγείας με αύξηση εισαγωγών κατά 35% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ανέρχονται σε 3.000 οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη χώρα λόγω κορωνοιού. Το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών -που έχει ξεπεράσει πλέον τους 400- όσο και ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού.

Μετάδοση και σε εργασιακούς χώρους

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι, αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης διασπορά υπάρχει μετάδοση και σε εργασιακούς χώρους.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στους φοιτητές, αλλά έχουμε αύξηση μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους, ενώ οι ηλικίες 35-55 ετών αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

Απηύθυνε, δε, κάλεσμα σε όλους να προσέλθουν για την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και για τήρηση των μέτρων.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή