Αποτρέπουν τις εγκύους από τον εμβολιασμό

Αποτρέπουν τις εγκύους από τον εμβολιασμό

Να διερευνηθούν οι καταγγελίες κατά γιατρών ζητεί το υπ. Υγείας. Αφορμή δύο περιστατικά γυναικών με σοβαρή COVID-19

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εξετασθούν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι γυναικολόγοι αποτρέπουν εγκύους από το να εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2 ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τον ιατρικό κόσμο. Ειδικότερα, σε επιστολή που έστειλε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ο κ. Πλεύρης τού ζητεί να εξετάσει τις σχετικές καταγγελίες, «και να κρίνει εάν τέτοιας φύσεως ιατρικές συμβουλές αντιστρατεύονται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών».

Από την πλευρά του ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι εποπτεύει και συνεπικουρεί τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους που έχουν την αρμοδιότητα να διερευνούν τις σχετικές καταγγελίες και ότι θα διασφαλίσει πως θα αποδοθούν ευθύνες όπου αποδειχθεί ότι αυτές υπάρχουν. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για να μπορεί να διερευνηθεί μια σχετική καταγγελία θα πρέπει να γίνει επωνύμως και με συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα του γιατρού. Κατά πληροφορίες τέτοιου είδους καταγγελίες δεν έχουν αναφερθεί.

Αφορμή στάθηκαν τα πρόσφατα περιστατικά εγκύων γυναικών με σοβαρή COVID-19, μεταξύ των οποίων μιας 40χρονης νοσηλεύτριας που –τουλάχιστον έως χθες– νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και μιας 38χρονης από την Κατερίνη που έχασε τη ζωή της πριν από λίγα 24ωρα, ενώ νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Για τη συγκεκριμένη γυναίκα, η μητέρα της υποστήριξε ότι δεν είχε εμβολιαστεί κατόπιν σύστασης του γιατρού που την παρακολουθούσε.

«Ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος», τόνισε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εάν αυτός ο ισχυρισμός επιβεβαιωθεί, τότε έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες των καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημονικών φορέων της χώρας μας και συγκεκριμένα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ), η οποία εγκαίρως εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες, βάσει των οποίων ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 συνιστάται σε όλες τις εγκύους.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Γυναικολογίας Δημήτρης Λουτράδης, «εμείς ως επιστημονική εταιρεία έχουμε εκδώσει από τον περασμένο Μάιο οδηγίες και συνιστούμε τον εμβολιασμό στις εγκύους σε οποιαδήποτε στιγμή της κύησης. Οι οδηγίες αυτές είναι σε ομοφωνία με συστάσεις αντίστοιχων διεθνών φορέων, όπως το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων. Γνωρίζουμε ότι λόγω του πεσμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι πιο ευάλωτες στον ιό». Σύμφωνα με τον κ. Λουτράδη, οι γυναικολόγοι είναι ενήμεροι των συστάσεων αυτών. «Ακόμα και συνάδελφοι απομακρυσμένων περιοχών ενδιαφέρθηκαν και μας κάλεσαν για να ρωτήσουν για τις οδηγίες που θα πρέπει να δίνουν στις εγκύους που παρακολουθούν».

«Ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός και απαραίτητος», τόνισε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν απηύθυνε χθες και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 όλων των εγκύων γυναικών και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Συνιστά τον εμβολιασμό των εγκύων με συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης (διαβήτης, καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, παχυσαρκία κ.ά). Ο εμβολιασμός συνιστάται κατά τη διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα. Προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι τύποι εμβολίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή