Κορωνοϊός – Ηλ. Μόσιαλος: Ποιο πρέπει να είναι το plan b αν «ξεφύγει» η πανδημία

Κορωνοϊός – Ηλ. Μόσιαλος: Ποιο πρέπει να είναι το plan b αν «ξεφύγει» η πανδημία

Για το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην περίπτωση που ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην περίπτωση που ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση το σενάριο ενός νέου lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου πρώτα για τους ανοσοκατεσταλμένους και μετά για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες καθώς και στην αύξηση των εμβολιασμών με την πρώτη δόση, οι οποίοι όπως είπε «ήδη έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και αυτό είναι ευχάριστο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο αριθμός των ανεμβολίαστων μειωθεί από 600.000 σε 300.000 και 200.000, δεν θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.

Στην περίπτωση που οι «κόκκινες γραμμές» ξεπεραστούν, ο καθηγητής πρότεινε αυστηροποίηση των μέτρων, αυστηροποίηση των ποινών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έλεγχος για την εφαρμογή του μέτρου. Επίσης αναφέρθηκε στην πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν πάμε στο lockdown αμέσως» καθώς πρόκειται για το έσχατο μέτρο που μπορεί να πάρει μια χώρα αυτή τη στιγμή.

«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί αν κάνουμε σωστά αυτά που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες», είπε.

Στα ύψη τα κρούσματα και το Σάββατο

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο, 6.393 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατεγράφησαν 43 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 16.243.

Παράλληλα, σε 459 ανέρχονταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κατά το ίδιο διάστημα, διενεργήθηκαν 284.452 τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 2,24%.

Στην άβυσσο της COVID βουλιάζει η Ευρώπη

Όπως φαίνεται, πλησιάζει ένας ακόμα επικίνδυνος πανδημικός χειμώνας για την Ευρώπη. Στα περισσότερα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου σημειώνεται πρωτοφανής έξαρση κρουσμάτων, αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και της διστακτικότητας έναντι των εμβολίων. 

Όπως μάλιστα δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε, αν δεν μεταστραφεί αμέσως η κατάσταση θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού, μέχρι τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον άλλες 500.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Πλεύρης: Ενίσχυση του ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα

Παράλληλα, στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχει στραφεί το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην κατάσταση η οποία επικρατεί στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα είπε: «Όπως και στη Λάρισα, στη Θεσσαλία έτσι και στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία πίεση στο σύστημα παραπάνω. Το ενισχύουμε συνεχώς με γιατρούς. Έχουμε βγάλει και προκηρύξεις αλλά έχουμε και τα κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς. Παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές και παίρνουμε κλίνες. Η αλήθεια είναι ότι θα πιεστεί το σύστημα. Από κει και πέρα όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι που μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση κατά πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει να εμβολιάστουμε. Είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες μέρες οι εμβολιασμοί κινούνται στις 25.000 την ημέρα για την πρώτη δόση του εμβολίου, που δείχνει ότι πλέον οι πολίτες έρχονται να εμβολιαστούν».

Ειδήσεις σήμερα

ΠΟΥ: Αύξηση κρουσμάτων 55% στην Ευρώπη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες

 Pfizer εναντίον Merck: Όσα γνωρίζουμε για τα δύο χάπια κατά της Covid-19

Νέα έρευνα: Πόσο μειώθηκε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή