Πανδημία: Χειραψίες, τηλεργασία, «έρημες» πόλεις – Ποιες προβλέψεις επαληθεύτηκαν, ποιες διεψεύστηκαν

Πανδημία: Χειραψίες, τηλεργασία, «έρημες» πόλεις – Ποιες προβλέψεις επαληθεύτηκαν, ποιες διεψεύστηκαν

Προβλέψεις, ειδικών και μη, για την καθημερινότητά μας κατά και μετά τον κορωνοϊό έγιναν πολλές τους τελευταίους 20 μήνες παγκοσμίως. Άλλες επαληθεύθηκαν σε σημαντικό βαθμό, ενώ άλλες αποδείχθηκαν ακραία κινδυνολογία, ευτυχώς.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλέψεις, ειδικών και μη, για την καθημερινότητά μας κατά και μετά τον κορωνοϊό έγιναν πολλές τους τελευταίους 20 μήνες παγκοσμίως. Άλλες επαληθεύθηκαν σε σημαντικό βαθμό, ενώ άλλες αποδείχθηκαν ακραία κινδυνολογία, ευτυχώς. Ας δούμε τι λέει το… τεστ αληθείας για κάποιες από τις εκτιμήσεις που έχουμε καταγράψει.

Η πανδημία ξέσπασε στα τέλη του 2019, αλλά στην Ευρώπη και την Αμερική δεν έγινε αισθητή πριν τον Ιανουάριο του 2020, αν και έχουν εντοπιστεί πλέον κρούσματα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και εντός του ’19. Από τους πρώτους μήνες του 2020 άρχισαν να ακούγονται προβλέψεις για το πώς θα αλλάξει ο κορωνοϊός τη ζωή μας μακροπρόθεσμα, και η «Κ» βαθμολογεί την επαλήθευσή τους από το 0 ως το 5.

«Δεν νομίζω ότι θα ξανασφίξουμε ποτέ τα χέρια», προέβλεψε τον Απρίλιο του 2020 ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ. Μπορεί να τηρούνται οι αποστάσεις και να έγινε συνήθεια το άγγιγμα των γροθιών ή των αγκώνων, αλλά η επαρκής καθαριότητα των χεριών έχει επιτρέψει τις χειραψίες. Σκορ επαλήθευσης: 1/5

Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2020, ο Πίτερ Κλαρκ καθηγητής Ευρωπαϊκής Αστικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι προκάλεσε θόρυβο διεθνώς, προφητεύοντας το τέλος των πόλεων όπως τις γνωρίζουμε, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της συνεπαγόμενης τηλεργασίας. Όποιος… τόλμησε να κινηθεί στους δρόμους τις Αθήνας το τελευταίο τρίμηνο θα συμφωνήσει με το… Σκορ επαλήθευσης 0/5.

Πολύ πιο κοντά τη πραγματικότητα ήταν η σύγχρονη σχεδόν εκτίμηση του οικονομολόγου Νίκολας Μπλουμ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που προέβλεψε ότι η τηλεργασία θα φέρει μελλοντικά το 50% με 60% των εργαζομένων μονίμως μακριά από τα γραφεία τους. Για όσους εργασιακούς τομείς αυτό είναι εφικτό, η τηλεργασία σε ένα ποσοστό έχει παγιωθεί. Σκορ επαλήθευσης: 3/5.

Το καλοκαίρι του 2020 η ελβετική τράπεζα Credit Suisse προέβλεψε ότι οι εργασιακοί χώροι θα πρέπει να είναι μικρότεροι λόγω της μείωσης των εργαζομένων εκεί και της αύξησης της τηλεργασίας. Ωστόσο αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί, αντιθέτως οι μεγάλες εταιρίες αναζητούν περιβαλλοντικά αναβαθμισμένους χώρους, με εξοικονόμηση ενέργειας. Σκορ επαλήθευσης: 1/5.

Η πρόβλεψη για τους ψηφιακούς νομάδες, τους επαγγελματίες δηλαδή που θα πειστούν να αλλάξουν χώρα για να εφαρμόζουν τηλεργασία από πιο ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον, όντως πραγματοποιείται, χωρίς όμως την πανδημία να παίζει τον κεντρικό ρόλο στο φαινόμενο αυτό. Το κόστος και η ποιότητα ζωής συνιστούν σημαντικότερους παράγοντες για αυτό, όπως φαίνεται και από τη ροή τους φέτος στην Ελλάδα. Σκορ επαλήθευσης: 2/5.

Καλύτερη βαθμολογία εξασφαλίζει η πρόβλεψη για αργή και σταδιακή ανάκαμψη των αερομεταφορών και του τουρισμού, που είχε διατυπωθεί αμέσως μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Πράγματι, οι αυξημένοι έλεγχοι και περιορισμοί, τα νέα κύματα λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, και ο φόβος της απομάκρυνσης από το σπίτι κρατούν και το 2021 και προφανώς και το 2022 πολυ μειωμένες τις διεθνείς μετακινήσεις 2019. Σκορ επαλήθευσης: 4,5/5.

Με το που τέλειωσαν τα πρώτα λόκνταουν και άνοιξαν ξανά τα φυσικά καταστήματα, τέθηκε θέμα με τις… δοκιμές στα κραγιόν. Προβλέφθηκε τότε το τέλος των δοκιμαστικών κραγιόν. Σήμερα, ενάμιση χρόνο αργότερα, έχουν όντως μειωθεί οι δοκιμές κοινόχρηστων κραγιόν στα καταστήματα ομορφιάς, αλλά έχουν αρχίσει να διαδίδονται τα δοκιμαστικά μιας χρήσης. Σκορ επαλήθευσης: 4/5

Στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Σούζαν Χάσιγκ του Πανεπιστημίου Τουλέιν στις ΗΠΑ είχε προβλέψει πέρυσι το καλοκαίρι το τέλος του… φυσήματος των κεριών στις τούρτες γενεθλίων. Αν και τα παιδικά πάρτι έχουν περιοριστεί, τα κεριά ανάβουν και σβήνουν με τους ίδιους ρυθμούς όπως παλιά, όπως πλέον παραδέχεται σήμερα και η ίδια η επιστήμων. Σκορ επαλήθευσης: 0/5.

Ούτε η πρόβλεψη για την κατάργηση των… ραντεβού στα τυφλά επαληθεύθηκε. Η κοινωνικότητα του ανθρώπου παρέκαμψε τους φόβους και τους περιορισμούς, και παρά τις εκτιμήσεις για… ηλεκτρονικά ραντεβού μεταξύ αγνώστων, δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική για το σπορ αυτό. Σκορ επαλήθευσης: 1/5.

με πληροφορίες από Guardian, NYT, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή