Μέτρα και έξαρση κρουσμάτων εκτόξευσαν τα ραντεβού 1ης δόσης

Μέτρα και έξαρση κρουσμάτων εκτόξευσαν τα ραντεβού 1ης δόσης

Αύξηση 185% στα ραντεβού 1ης δόσης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στο ποσοστό του εμβολιασμού τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων, καθώς επίσης και τη σειρά των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους.

Ειδικότερα, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 νέα ραντεβού για 1η δόση, δηλαδή μια αύξηση κατά 185%, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, τόνισε ότι ταυτόχρονα, υπάρχει και μια αύξηση 200% στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση, καθώς κλείστηκαν 275.000 ραντεβού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι σήμερα και μέχρι το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «ξεπεράσαμε τους 13.130.000 εμβολιασμούς, πάνω από 6.715.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί στο 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού». Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 69,2% στον γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.430.000 πολίτες, δηλαδή το 61,2% του γενικού πληθυσμού και το 70,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,6% του γενικού πληθυσμού και 75,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών στους εμβολιασμούς, στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στη 17η στους εμβολιασμούς με τη μια δόση», είπε.

Ηλικιακή κατανομή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 81%, τους άνω των 50 ετών το 80,5%, τους άνω των 40 ετών το 78,2%, και τους άνω των 30 ετών το 76%.

Στις ηλικίες άνω των 18 ετών, εμβολιασμένο είναι το 74,3% και στις άνω των 12 ετών το 71,4%

Τρίτη δόση με Moderna

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου και επισήμανε ότι η αναμνηστική δόση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, είναι η μισή δόση της κανονικής.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 15.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 13.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας. 

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, είπε ότι 264 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1979 στα ιατρεία και περίπου 3.000 κατ οίκον.  


Μ. Θεοδωρίδου: Κανένας κίνδυνος για τις εγκύους από τα εμβόλια

«Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή» για τις εγκύους είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τόνισε ότι «ο φόβος της πραγματικότητας θα βοηθήσει ώστε να πειστούν οι διστακτικοί», σημειώνοντας ότι μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται έγκυες, θηλάζουσες και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

«Θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και το μωρό τους σε κίνδυνο», είπε, τονίζοντας ότι «τα εμβόλια συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν», καθώς δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα». Διαβάστε αναλυτικά


Τα κρούσματα

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 7.335 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 65 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 477 ασθενείς.

Διαβάστε αναλυτικά


Ειδήσεις σήμερα:

COP26: Πρωτότυπο «καμπανάκι» από τον ΥΠΕΞ του Τουβαλού για την κλιματική αλλαγή

Κλιματική κρίση: Μειώθηκε η παραγωγή κρασιού λόγω καιρού

Κρυφές αλήθειες πίσω από την «αργκό» της κλιματικής αλλαγής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή