Τα ντοκουμέντα της βίας από συμμορία ανηλίκων στον Κολωνό

Τα ντοκουμέντα της βίας από συμμορία ανηλίκων στον Κολωνό

Αγριους ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα και ληστείες έχουν, σύμφωνα με την αστυνομία, στο ενεργητικό τους οι ανήλικοι-μέλη συμμορίας με την επωνυμία «Colonos Hooligans» και θύματα κυρίως ανηλίκους της ευρύτερης περιοχής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Μαχαιρώματα, άγριους ξυλοδαρμούς και ληστείες έχουν στο ενεργητικό τους οι τρεις ανήλικοι, που συνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών κατηγορούμενοι για σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.ά. Πρόκειται για έναν 17χρονο υπήκοο Αλβανίας, που περιγράφεται ως αρχηγός της συμμορίας, έναν Ελληνα 16 ετών και έναν 15χρονο με καταγωγή από τη Ρουμανία. Ως συνεργοί τους έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα δύο άτομα. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα αδέλφια δύο εκ των συλληφθέντων. Ο ένας διαφεύγει τη σύλληψη, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη σε χρόνο μεταγενέστερο της επιχείρησης του Σαββάτου.

Οι κατηγορούμενοι έμεναν στον Κολωνό και είχαν συγκροτήσει ομάδα με την επωνυμία «Colonos Hooligans». Είχαν δημιουργήσει προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram) με τη συγκεκριμένη επωνυμία (όπως επίσης και με τίτλο «Colonos Family»), όπου αναρτούσαν φωτογραφίες και βίντεο με τα μέλη τους.

Επιπλέον, στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι βιντεοσκοπούσαν τις άγριες επιθέσεις τους κάνοντας επίδειξη δύναμης και κομπάζοντας για τις ενέργειές τους. Τα θύματα ήταν κυρίως ανήλικοι από την περιοχή των Σεπολίων, με τους αστυνομικούς να αποδίδουν ως επί το πλείστον τοπικιστικό χαρακτήρα στη δράση των συλληφθέντων και την αντιπαράθεσή τους με ανηλίκους από τα Σεπόλια. Το ένα πάντως από τα θύματα έχει απασχολήσει τις Αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια, ενώ ανάμεσα στις φωτογραφίες που υπάρχουν δημοσιευμένες στο προφίλ της ομάδας στο Instagram ορισμένες παραπέμπουν σε ακροδεξιά – εθνικιστική ιδεολογία.

Καταλυτικό ρόλο για την έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη των τεσσάρων ανηλίκων έπαιξε η αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν την 25η Οκτωβρίου στο προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών. Στις 9.15 το πρωί οι κατηγορούμενοι χτύπησαν άγρια με γροθιές και κλωτσιές 17χρονο Ελληνα, ενώ κατάφεραν χτύπημα με μαχαίρι στον θώρακα ενός 16χρονου υπηκόου Βουλγαρίας, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευθεί στον «Ευαγγελισμό».

Με βάση μαρτυρίες που συγκέντρωσαν, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών ταυτοποίησαν και τελικά συνέλαβαν τέσσερα από τα πέντε μέλη της ομάδας, τα οποία χαρακτηρίζουν και ως «βασικά». Κατάσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα και από την επεξεργασία του περιεχομένου που υπήρχε αποθηκευμένο κατάφεραν να ρίξουν περισσότερο φως στη δράση τους.

Ενδεικτικά, προέκυψε ότι το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου τρία μέλη της ομάδας λήστεψαν με την απειλή μαχαιριού τρεις ανηλίκους αφαιρώντας τα κινητά τους τηλέφωνα. Στις 2 Ιουνίου χτύπησαν άγρια με μπουνιές και κλωτσιές έναν ανήλικο, ο οποίος σε βίντεο που βρέθηκε στα κινητά τους ακούγεται να ρωτάει «τι έκανα, ρε μάγκες». Με τον ίδιο τρόπο προέκυψε ανάμειξή τους σε ακόμα δύο άγριους ξυλοδαρμούς ανηλίκων στα τέλη Αυγούστου και τα τέλη Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.