ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση εμβολίου: Στους 5,5 μήνες το άνοιγμα της πλατφόρμας, όχι πριν το εξάμηνο η χορήγηση

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, επιβεβαίωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση εμβολίου: Στους 5,5 μήνες το άνοιγμα της πλατφόρμας, όχι πριν το εξάμηνο η χορήγηση

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού χορήγησης της τρίτης δόσης θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, επιβεβαίωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αλλά -όπως είπε- η χορήγηση δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η πλταφόρμα θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημέρων. Ο ιδίος ξεκαθάρισε όμως ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα συνεχίσει να γίνεται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Νωρίτερα και η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλλου, είχε τονίσει πως η πλατφόρμα των ραντεβού τρίτης δόσης θα ανοίγει για όλους τους πολίτες στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο η τρίτη δόση θα χορηγείται στους πολίτες τις ημέρες που θα συμπληρώνονται οι έξι μήνες. 

«Επειδή καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου συζητήσαμε χθες με τον γγ τον κ. Θεμιστοκλέους να ανοίγει η πλατφόρμα στους 5,5 μήνες, έτσι ώστε όλοι, στις μέρες που κλείνουν τους έξι μήνες να πάνε να κάνουν τη δόση τους».

Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε ότι συζητήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα ωστόσο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «και πρέπει να επικεντρώσουμε να γίνει στη σωστή ώρα, σε όλους».

Πρόσθεσε ωστόσο πως ενώ γίνεται συζήτηση για την τρίτη δόση, ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, αυτοί δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν, να μπουν στις ΜΕΘ ή να χάσουν τη ζωή τους.

Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία να πειστούν να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50, λέγοντας χαρακτηριστικά «αποτύχαμε σε αυτό, ας το πούμε, ας μη φοβόμαστε τις λέξεις». Η καθηγήτρια εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή της για την πορεία των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες

Γερμανία: Συστάση για εμβολιασμό μόνο με Pfizer για εγκύους και νέους κάτω των 30

Τζανάκης: 9.000-11.000 κρούσματα τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις