Παραιτήσεις, αλλαγές, εκπλήξεις στο ΚΕΜΕΑ

Παραιτήσεις, αλλαγές, εκπλήξεις στο ΚΕΜΕΑ

Νέα πρόσωπα στη διοίκηση και επιλογές που προκαλούν ερωτήματα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγές στη διοίκηση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), το οποίο τελεί υπό την ομπρέλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προχώρησε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του μέχρι πρότινος διευθυντή του Κέντρου, ναυάρχου εν αποστρατεία του Λιμενικού, Γιάννη Καραγεωργόπουλου, που είχε τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση το φθινόπωρο του 2019. Επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του συνεργάτες από το υπουργικό γραφείο του κ. Θεοδωρικάκου, ζητώντας του να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο υπουργός προχώρησε ακόμα στην αντικατάσταση τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου, διατηρώντας, πάντως, στη θέση του προέδρου τον Θεόδωρο Δραβίλλα. Ο τελευταίος διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2012-2015. Τη θέση του διατήρησε και ο εκπρόσωπος του Λιμενικού στο διοικητικό συμβούλιο, υποναύαρχος Γιώργος Καραγιώργος. Από το Δ.Σ. του ΚΕΜΕΑ απομακρύνθηκαν ακόμα δύο άτομα, νομικοί που είχαν αναλάβει καθήκοντα επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Την ίδια στιγμή, αμετακίνητος στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή παρέμεινε ο Νίκος Γερασιμίδης, εκπαιδευτικός και πρώην υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Ιωαννίνων. Η τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του ΚΕΜΕΑ το 2019 είχε πυροδοτήσει ορισμένα αρνητικά για την κυβέρνηση δημοσιεύματα, αναφορικά με την εμπειρία του σε θέματα ασφαλείας, όπως απαιτεί ο ιδρυτικός νόμος του ΚΕΜΕΑ. Ο ίδιος πάντως χαίρει της εμπιστοσύνης του κ. Θεοδωρικάκου όπως εξάλλου και του προκατόχου του, κ. Χρυσοχοΐδη.

O δημοσιογράφος Γιάννης Αντύπας εμφανίζεται ως επικρατέστερος για τη θέση του νέου διευθυντή του οργανισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου ο κ. Θεοδωρικάκος προτίθεται να τοποθετήσει τον συνεργάτη του, Γιώργο Σωτηρόπουλο. Ο κ. Σωτηρόπουλος διετέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς επίσης πρόεδρος στον, όχι σχετικό με τον τομέα της ασφάλειας, Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Εκπληξη χαρακτηρίζεται από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και η φημολογούμενη επιλογή για τον ρόλο του εκπροσώπου της Αστυνομίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΜΕΑ ενός χαμηλόβαθμου αξιωματικού του σώματος, που φέρει τον βαθμό του Αστυνόμου Β΄.

Πάντως, μεγαλύτερη κατά πολλούς έκπληξη αναφορικά με τις φημολογούμενες αλλαγές θα αποτελέσει η ενδεχόμενη τοποθέτηση στη θέση του διευθυντή του ΚΕΜΕΑ του δημοσιογράφου Γιάννη Αντύπα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το νέο οργανόγραμμα του Κέντρου δεν είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, ωστόσο επίσημες πηγές ενημέρωσης με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ» εμφάνιζαν τον κ. Αντύπα ως επικρατέστερο για τη θέση του νέου διευθυντή. Ο τελευταίος καλύπτει με επιτυχία θέματα πολιτικού ρεπορτάζ, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει άτυπος σύμβουλος του κ. Βασίλη Κικίλια την περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Την τρέχουσα περίοδο το ΚΕΜΕΑ υλοποιεί 73 έργα χρηματοδοτούμενα αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση (όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού στην αντιμετώπιση ΧΒΡΠ απειλών) έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση άνω των 9 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2018-2020 το ΚΕΜΕΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων έρευνας σε θέματα ασφαλείας, υπογράφοντας συμβάσεις ύψους 24 εκατ. ευρώ.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή