Κορωνοϊός: Έκκληση συστράτευσης «σωτηρίας» του ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Έκκληση συστράτευσης «σωτηρίας» του ΕΣΥ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Εχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν σε όλα λειτουργούν και τμήματα COVID. Αυτό σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς. Παραδείγματος χάριν, ένα επαρχιακό νοσοκομείο με μια παθολογική κλινική με 30 κλίνες, τώρα ξαφνικά χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή ακόμα και 70 ασθενείς με COVID. Είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο επειδή είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, αλλά επειδή είναι πολύ βαρύτερα τα κρούσματα. Χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές οξυγόνου των νοσοκομείων να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία εβδομάδα ή σε δύο που άδειαζαν παλαιότερα». Την εικόνα αυτή περιέγραψε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας για άλλη μία φορά έκκληση προς τους πολίτες για συστράτευση «σωτηρίας» του ΕΣΥ.

Οπως τόνισε, «είναι κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας γιατί είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Τηρούμε τα μέτρα, φοράμε τη μάσκα, προσέχουμε τις επαφές μας. Δεν είμαστε χαλαροί, γιατί γύρω μας δεν είναι χαλαρά τα πράγματα. Και εμβολιαζόμαστε».  

3.633 νοσηλευόμενοι

Σχέδιο περαιτέρω αξιοποίησης ιδιωτικών κλινών – 503 διασωληνωμένοι, 67 νεκροί και 6.801 νέα κρού- σματα χθες.

Εως και χθες νοσηλεύονταν 3.633 ασθενείς με COVID-19, η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν στο 88% για την επικράτεια και στο 97% για τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας διαθέτει 1.277 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 σε δημόσια νοσοκομεία, 35 σε στρατιωτικά και 203 σε ιδιωτικά. Από τις κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι για COVID περιστατικά. Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κλινών Εντατικής για τους ασθενείς με COVID-19, με περαιτέρω αξιοποίηση των κλινών του ιδιωτικού τομέα. Ηδη ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο ΕΣΥ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία 720 κλίνες νοσηλείας. «Η Αττική έως τώρα δεν πιέστηκε», ανέφερε η υπουργός, που δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, να μετατρέψει και στο λεκανοπέδιο κλίνες non COVID σε COVID και να χρησιμοποιήσει κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Το πρόβλημα αφορά κυρίως στην έλλειψη προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο προσδοκά τη συνδρομή περίπου 100 ιδιωτών γιατρών για να βοηθήσουν κυρίως τα νοσοκομεία σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα για το επόμενο δίμηνο, προειδοποιώντας ακόμα και για επιτάξεις από την προσεχή Δευτέρα.

Επιδείνωση φορτίου

Την επιδείνωση του επιδημικού φορτίου περιέγραψαν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, που απηύθυναν νέα έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κριθούν απόλυτα από τη συμπεριφορά του καθενός μας», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει περαιτέρω μέτρα. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας πλέον ξεπερνούν τις 47.000, μεταξύ των οποίων και 6.801 που εντοπίστηκαν χθες. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 503 ασθενείς, ενώ σημειώθηκαν και 67 θάνατοι. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, αυτό που φαίνεται πολύ έντονα πλέον είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της νοσηρότητας και της θνητότητας σε μια περιοχή με το ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών. Οπως είπε ενδεικτικά, στο Ρέθυμνο και στη Δυτική Αττική δεν παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, γιατί αν και τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι χαμηλά, στις ηλικίες άνω των 60 ετών είναι πολύ ικανοποιητικά.

Ειδήσεις σήμερα

• Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία – Στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή