Προς ετήσιο εμβολιασμό όταν ο ιός γίνει ενδημικός

Προς ετήσιο εμβολιασμό όταν ο ιός γίνει ενδημικός

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις δόσεις του εμβολίου σε πρώτη φάση και μία ετήσια αναμνηστική δόση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο τρόπος προστασίας από τον SARS-CoV-2, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει μαζί μας και, όπως και ο ιός της γρίπης, θα γίνει ενδημικός.

Οπως ανέφερε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, από τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με την ανοσογονικότητα της κάθε δόσης του εμβολίου έναντι τoυ SARS-CoV-2 φαίνεται ότι ένα πιθανό σχήμα χορήγησης είναι οι τρεις δόσεις, όπως ήδη προγραμματίζονται, και μία ετήσια δόση εφεξής.

Προς το παρόν στη χώρα μας οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης –όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση και δύο μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι που είχαν εμβολιαστεί πριν από ένα μήνα– είναι 2.100.000, εκ των οποίων οι μισοί είτε έχουν ήδη λάβει αναμνηστική δόση (660.000) είτε έχουν κλείσει ραντεβού (400.000).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συντονιστή του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριο Θεμιστοκλέους, από την προσεχή Παρασκευή η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ωστόσο το εμβόλιο θα χορηγείται με τη συμπλήρωση των έξι μηνών.

Οπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, η επιτροπή επεξεργάζεται τις οδηγίες για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης για όσους έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό τους και σύντομα θα ανακοινώσει την εισήγησή της.

Από την Παρασκευή η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού για τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η καθηγήτρια τόνισε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από σοβαρή νόσηση και τον θάνατο και επανέλαβε ότι περισσότεροι από 8.500 θάνατοι από COVID-19 έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό στη χώρα μας. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη Γαλλία, όπου η υποχρεωτικότητα ισχύει για τα άτομα άνω των 65 ετών, σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξει ομοφωνία μπορεί και η χώρα μας να προχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη παρέμβαση.

Τα στατιστικά

Πάντως, έως και χθες στη χώρα μας το 64,8% του γενικού πληθυσμού και το 74,3% των ενηλίκων είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ είχε ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό το 61,8% και το 71,2%, αντίστοιχα. Την τελευταία εβδομάδα είχαν προγραμματιστεί πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης.

Το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων ενηλίκων παρατηρείται μεταξύ των ατόμων ηλικίας 75 έως 79 ετών (87,7%) και το χαμηλότερο στους 18 έως 24 ετών (65,7%). Στις ηλικίες 80 έως 84 ετών και 85 ετών και άνω το ποσοστό είναι 75,5% και 76,6%, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 55 ετών έως και 79 ετών τα ποσοστά ξεπερνούν το 80%. Αναφορικά με τα παιδιά και τους εφήβους, έχει εμβολιαστεί το 44% των 15 έως 17 ετών και το 27,8% των 12 έως 14 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή