Διέξοδος στην οινική οικονομία

Διέξοδος στην οινική οικονομία

Πρόταση για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε ο θεματικός τουρισμός και ειδικά ο οινοτουρισμός να αποτελέσει μια σημαντική διέξοδο για την ανάπτυξη περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας μετά τον λιγνίτη; Ναι, εφόσον υπάρξουν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, είναι η απάντηση που προέκυψε από το διήμερο συνέδριο οινοτουρισμού στο Αμύνταιο, το οποίο διοργάνωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων προγραμμάτων, τα οποία βέβαια θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης που διαθέτει αμπελώνες και οινοποιείο στο Αμύνταιο, «η συγκεκριμένη ζώνη είναι ίσως η πιο δυναμική σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι πρωταθλητής σε νέα στρέμματα αμπελιών που μπαίνουν στην παραγωγή, ενώ υπάρχουν ήδη οκτώ οινοποιεία». Εισάγοντας τον όρο «οινική οικονομία», ο κ. Παπαδόπουλος, υφυπουργός για θέματα Μεταφορών και βουλευτής Κοζάνης, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα οδικά δίκτυα στην περιοχή. Το γεγονός της δυναμικής αλλά και της ιδιαίτερης μεταβατικής θέσης στην οποία βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία, λόγω της μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, οδήγησε το υπουργείο Τουρισμού στη διοργάνωση του δεύτερου σταθμού – του οδοιπορικού για τον οινοτουρισμό στο Αμύνταιο (σ.σ. πρώτος σταθμός το καλοκαίρι στη Σαντορίνη).

Διαφορετικότητα

Στο Αμύνταιο διοργανώθηκε το δεύτερο συνέδριο οινοτουρισμού στη χώρα, μετά τη Σαντορίνη.

«Ο οίνος μπορεί να δώσει ξεχωριστή προστιθέμενη αξία τουριστικά στην περιοχή», τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. «Η Δυτική Μακεδονία έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που δεν βρέχεται από θάλασσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σε τουριστικές δυνατότητες. Αντίθετα μπορεί να αναπτύξει το δικό της πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης εστιάζοντας στη διαφορετικότητα και αποφεύγοντας τον εντατικό τουρισμό», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ηδη στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν και τα προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης από το υπουργείο Τουρισμού, 20.000 ατόμων ανέργων και εργαζομένων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά ώστε να μην υπάρχει το στοιχείο του γεωγραφικού αποκλεισμού για απομακρυσμένες περιοχές.

Τα στοιχεία για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σήμερα είναι απογοητευτικά. Η συγκεκριμένη περιφέρεια της Ελλάδας βρίσκεται τελευταία στη λίστα των περιοχών με τουριστική ανάπτυξη, όπως τόνισε η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό στην περιοχή. «Πολύ σύντομα αυτή η περιοχή “του κρασιού των λιμνών” θα μπει στον χάρτη του ελληνικού τουρισμού. Ο ΕΟΤ θα προβάλει με πολλή δύναμη και ένταση αυτή την περιοχή», δεσμεύτηκε.

«Ηδη αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μέσω των προγραμμάτων Leader 89 δράσεις για οινοποιεία προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Οι πόροι που τα οινοποιεία και το κρασί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν μέσα από τα μέτρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πολλοί», επισήμανε. Το μέτρο εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων –100 εκατομμύρια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου– τα μέτρα για τους νέους αγρότες, 420 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και τα σχέδια βελτίωσης (προϋπολογισμός 200 εκατομμυρίων ευρώ). Χρηματοδότηση επίσης για τον τομέα του οίνου υπάρχει και μέσω των προγραμμάτων απονιτροποίησης και γεωργικών συμβούλων που θα προκηρυχθούν. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του οινοποιείου Δημόπουλος, που βρίσκεται στο χωριό Ξινό Νερό Φλώρινας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή