Άλμα στις νέες λοιμώξεις COVID-19 και στους θανάτους

Άλμα στις νέες λοιμώξεις COVID-19 και στους θανάτους

Πάνω από 8.000 νέα κρούσματα για δεύτερη φορά μέσα στον Νοέμβριο και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω της COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες επεφύλασσε η χθεσινή ημέρα στη χώρα μας.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 8.000 νέα κρούσματα για δεύτερη φορά μέσα στον Νοέμβριο και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω της COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες επεφύλασσε η χθεσινή ημέρα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες καταγράφηκαν 8.129 νέες διαγνώσεις της λοίμωξης COVID-19, σε ένα σύνολο 662.728 εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τρίτη είχαν καταγραφεί 8.613 κρούσματα, και είχαν ελεγχθεί εργαστηριακά 636.213 δείγματα. Ενα στα τέσσερα νέα κρούσματα εντοπίστηκε στην Αττική (2.025), στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 1.345 διαγνώσεις, στη Λάρισα 374 και στην Αχαΐα 308. Σε αναλογία πληθυσμού οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας σε αριθμό κρουσμάτων ήταν χθες η Κέρκυρα με 133,2 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, η Λάρισα (131,5 κρούσματα ανά 100.000), ενώ πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίστηκαν χθες και στα Γρεβενά, στον Εβρο, στην Ημαθία, στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στο Κιλκίς, στη Μαγνησία, στην Πέλλα και στις Σέρρες.

Χθες δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 80 θάνατοι ασθενών με COVID-19, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός απωλειών σε μία ημέρα από τις αρχές Μαΐου. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 547, με την πληρότητα στις ΜΕΘ COVID της επικράτειας να είναι πλέον στο 90%. Οι εισαγωγές νέων ασθενών είναι 442, έναντι μόλις 125 εξιτηρίων λόγω ίασης.

Από τους 547 διασωληνωμένους ασθενείς οι 455 (83,2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Σχεδόν οι μισοί (270) είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, το 46,6% είναι μεταξύ 40 και 64 ετών, 21 ασθενείς (3,8%) είναι μεταξύ 18 έως 39 ετών, ενώ διασωληνωμένο νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και ένα βρέφος τεσσεράμισι μηνών.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 8.129 κρούσματα και 80 θανάτους ασθενών, ο υψηλότερος αριθμός απωλειών τους τελευταίους έξι μήνες.

Χθες το απόγευμα οι γιατροί του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης χαρακτήριζαν κρίσιμη την κατάσταση της υγείας του βρέφους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, το βρέφος εισήχθη στη ΜΕΘ προχθές τα ξημερώματα, με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω COVID-19. Διασωληνώθηκε άμεσα και τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας. «Πρόκειται για βαριά λοίμωξη αναπνευστικού και χρήζει υποστήριξης στον αναπνευστήρα. Η κατάστασή του είναι σταθερή αλλά θεωρείται κρίσιμη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.  

Τέλος, διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, την εβδομάδα 8 έως 14 Νοεμβρίου παρατηρήθηκε καθαρή αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου φορτίου στην Πάτρα (+96%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση σε Αλεξανδρούπολη, Αγιο Νικόλαο Κρήτης και Θεσσαλονίκη.

Σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο σε Βόλο, Ξάνθη, Αττική και Λάρισα. Μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε σε Ιωάννινα, Ηράκλειο και Χανιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και σήμερα το ιικό φορτίο στα λύματα έχει οκταπλασιαστεί, και στον Βόλο έχει ενδεκαπλασιαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή