ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κτηματογράφηση και του υπόλοιπου 40% του Ηρακλείου

Ξεκινάει τη Δευτέρα η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και στο υπόλοιπο 40% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Αφορά περίπου 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε περιοχές των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

ktimatografisi-kai-toy-ypoloipoy-40-toy-irakleioy-561590407

Ξεκινάει τη Δευτέρα η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και στο υπόλοιπο 40% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Αφορά περίπου 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε περιοχές των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου. Στο 60% της ίδιας περιοχής, που ξεκίνησε να κτηματογραφείται νωρίτερα, το ποσοστό συμμετοχής έχει ξεπεράσει το 80%. Καλά νέα και από την τελευταία «ορφανή» σύμβαση κτηματογράφησης, για Κέρκυρα και Θεσπρωτία, που έπειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη πρόκειται επιτέλους να υπογραφεί. Η κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου είχε χωριστεί στα δύο λόγω του μεγάλου εκτιμώμενου αριθμού ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Οι διαγωνισμοί είχαν επαναπροκηρυχθεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο το 2016 και τη συγκεκριμένη μελέτη διεκδίκησαν τρεις κοινοπραξίες. Λόγω δικαστικών διενέξεων ανάμεσα στους διαγωνιζομένους η υπογραφή της σύμβασης καθυστέρησε τέσσερα χρόνια και υπεγράφη τελικά τον Δεκέμβριο του 2020 (με προϋπολογισμό 18,6 εκατ. ευρώ). Πλέον η προετοιμασία ολοκληρώθηκε και έτσι η συλλογή των –εκτιμώμενων– 701.000 ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου. Η υπό κτηματογράφηση περιοχή καλύπτει περίπου το 40% της περιφερειακής ενότητας και αφορά τις εξής περιοχές:

• Στον Δήμο Ηρακλείου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Αγ. Μύρωνα, Ανω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Ν. Αλικαρνασσού, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασιών, Σίβας και Τεμένους.

• Στον Δήμο Μαλεβιζίου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Δαμάστας, Μαράθου, Αστυρακίου, Αηδονοχωρίου, Τυλίσου, Καμαριώτου, Γωνιών (Μαλεβιζίου), Κεραμουτσίου, Μονής, Καμαρίου, Κορφών, Λουτρακίου, Κρουσώνος, Σάρχου, Αχλάδας, Φόδελε, Ροδιάς και Γαζίου.

Αναμένεται να υπογραφεί άμεσα και η τελευταία από τις «ορφανές» συμβάσεις, για Κέρ- κυρα, Θεσπρωτία.

• Στον Δήμο Χερσονήσου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Λιμένος Χερσονήσου, Χερσονήσου, Γωνιών (Πεδιάδος), Ποταμιών, Αβδού, Κεράς, Μοχού, Μαλίων, Καινούργιου Χωριού, Σγουροκεφαλίου, Επισκοπής, Γαλίφας, Αϊτανίων, Ελαίας, Γουβών, Ανωπόλεως, Κάτω Βάθειας και Επάνω Βάθειας.

Στο υπόλοιπο 60% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου η συλλογή δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί, με το ποσοστό τους να φθάνει το 81%. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάρτηση των στοιχείων για διορθώσεις από τους πολίτες, στάδιο που τοποθετείται την άνοιξη του 2022. Την ίδια περίοδο αναμένεται να υπογραφεί η τελευταία από τις «ορφανές» συμβάσεις του κτηματολογίου, που αφορά την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία. Οι δικαστικές εκκρεμότητες επιλύθηκαν πρόσφατα – πριν από λίγες ημέρες ανοίχτηκε και η οικονομική προσφορά του μοναδικού διεκδικητή του έργου. Εκτιμάται ότι η συλλογή δηλώσεων θα ξεκινήσει στο τέλος του 2022.

Τον Οκτώβριο συνεχίστηκε ο ικανοποιητικός ρυθμός συλλογής δηλώσεων. «Οπως και τον Σεπτέμβριο, στο σύνολο της Ελλάδας τον Οκτώβριο συλλέχθηκαν συνολικά, σε όλες τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, περί τις 100.000 νέα ιδιοκτησιακά δικαιώματα», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης. Το ποσοστό συλλογής σε επίπεδο χώρας έχει ήδη ανέλθει στο 82,6% από τα συνολικά 39,1 εκατ. εκτιμώμενα δικαιώματα. Οσον αφορά την πολυαναμενόμενη μετάβαση στην οριστική δομή του κτηματολογίου, αυτή εκτιμάται ότι έχει φτάσει στο 47%. «Εχουν ήδη ανοίξει 9 από 17 κτηματολογικά γραφεία και 34 από τα 75 υποκαταστήματά τους», εξηγεί ο κ. Σταθάκης. «Εντός του μηνός θα ανοίξουν και τα επόμενα δύο υποκαταστήματα σε Μαραθώνα και Ηγουμενίτσα. Ταυτόχρονα έχουν ήδη καταργηθεί 79 υποθηκοφυλακεία, με δικαιώματα που αντιστοιχούν στο 31% της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο θα καταργηθούν ακόμα πέντε». Να σημειωθεί ότι η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ρέθυμνο ανακοινώθηκε χθες ότι παρατάθηκε έως τις 30/12. Στις Κυκλάδες η συλλογή δηλώσεων λήγει τη Δευτέρα, αναμένεται ωστόσο να παραταθεί έως τις αρχές του νέου έτους.