Meteo: Αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους

Meteo: Αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στο έδαφος παρατήρησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατά την περίοδο 1981-2020.

Όπως τονίζεται, η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο επίπεδο του εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο στο κλίμα της Γης και στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, καθώς είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η μελέτη των τάσεών της (αυξητική ή καθοδική) ανά δεκαετία έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

Η αλλαγή στην ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους, ανά δεκαετία, εξαρτάται κυρίως από τις αλλαγές στην διαπερατότητα της ατμόσφαιρας, που με την σειρά τους εξαρτώνται από αλλαγές στη νεφοκάλυψη και/ή αλλαγές στις ανθρωπογενείς εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων. Πιθανή αύξηση στη νεφοκάλυψη ή στη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων συνεπάγεται μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στο επίπεδο του εδάφους.

Meteo: Αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους-1

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συγκεκριμένα η επιστημονική ομάδα του meteo.gr δημοσίευσαν πρόσφατα ένα άρθρο στο διεθνές περιοδικό Atmosphere του MDPI με την κλιματολογική ανάλυση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στο επίπεδο του εδάφους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου την περίοδο 1981-2020. Στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το ευρωπαϊκό μοντέλο ERA5-Land, το οποίο παρέχει μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης. Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται η ετήσια τάση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στο επίπεδο του εδάφους (σε W/m2 ανά δεκαετία) για την περίοδο 1981–2020.

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν:

• Αυξητική τάση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους από το 1981 έως το 2020
• Μεγαλύτερη αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα
• Η αυξητική αυτή τάση της ακτινοβολίας είναι πιο έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες
• Από το 2000 και μετά η ηλιακή ακτινοβολία αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο 1981-2000

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή