Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μαζική πορεία για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τους διαδηλωτές να φτάνουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία λίγο πριν τις 19:00.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 15.000 – 20.000.

Αμέσως μετά δόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, αφού άνοιξαν όλοι οι δρόμοι.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-1
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύοταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης έφτασε λίγο πριν τις 17.00 μπροστά στην πρεσβεία, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας, τη σημαία κράτησαν και παιδιά.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Σημειώνεται ότι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. 

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-3
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-4
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου 1973 σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και με απόλυτη ηρεμία. Θέλω να ευχαριστήσω γι αυτό όλους τους πολίτες, τους συμμετέχοντες στην πορεία και ασφαλώς τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που συνέβαλαν με τον επαγγελματισμό τους στην τήρηση της τάξης». 

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο μετρό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό.

Σημειώνεται ότι οι σταθμοί «Μ. Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» ήταν κλειστοί λόγω της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μετά από απόφαση της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως κλειστοί ήταν οι σταθμοί.

Αλ. Τσίπρας: Οι αγώνες της νεολαίας είναι ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ως επικεφαλής του μπλοκ του κόμματος.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-5
Φωτ. Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική, ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού».

«Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε: «Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-6
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου έκλεισαν περίπου στις 14:00 το μεσημέρι, όπου και διεξήχθη η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-7
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη συνδικάτων επισκέφτηκαν τον χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια.

Αναλυτικότερα, λίγο μετά τις 8:30, προκλήθηκε ένταση όταν ομάδα ατόμων εμπόδισε την είσοδο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής στον χώρο, για την κατάθεση στεφάνου. Πιο συγκεκριμένα, δεν επέτρεψαν στον αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου και τον βουλευτή Χάρη Θεοχάρη να εισέλθουν στον χώρο. 

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-8
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

«Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων. Συνεπώς, όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβάλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτό, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες. Η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους το συγχωρήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο», δήλωσε ο κ. Αθανασίου. 

Λίγο αργότερα, ομάδα φοιτητών επιχείρησε να εμποδίσει τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να αποτίσει φόρο τιμής και ξέσπασαν επεισόδια με τις δύο πλευρές να πιάνονται κυριολεκτικά στα χέρια. 

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-9
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν περίπου στις 13:00 και θα ακολουθήσει η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, θα γίνει προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

Σημειώνεται ότι οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται κανονικά μετά από την περυσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. Μάλιστα, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ αποφάσισε ότι έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του ιδρύματος και παράλληλα τα κτίρια του συγκροτήματος, στην Πατησίων, θα είναι κλειστά.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-10
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, στους δρόμους γύρω από το ΕΜΠ μέχρι την πλατεία Κάνιγγος. Από τις 12:00 επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-11
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Επιπλέον, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έχει κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» ενώ στις 16:30 έκλεισαν «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα». Τα δρομολόγια, ωστόσο, διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Επί ποδός είναι πάνω από 5.500 αστυνομικοί από Ασφάλεια, Τάξη και Αντιτρομοκρατική, που καλούνται να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και να διασφαλίσουν ότι οι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-12
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

 

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-13
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-14
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-15
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-16
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-17
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα-18
Φωτ. kathimerini.gr/Λ. Βελιδάκης

⇒ Ειδήσεις σήμερα

• Πολυτεχνείο: Αριστοτέλης Σαρρηκώστας – Ο φωτορεπόρτερ που απαθανάτισε την εισβολή του τανκ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή