Εμβολιασμός κατά της γρίπης και του κορωνοϊού

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και του κορωνοϊού

Ασφαλής και αποτελεσματική είναι η ταυτόχρονη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, που επικαλούνται τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλής και αποτελεσματική είναι η ταυτόχρονη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, που επικαλούνται τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε μια περίοδο που ο αντιγριπικός εμβολιασμός συμπίπτει χρονικά με τη χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και το υπουργείο Υγείας επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα χρονικής απόστασης μεταξύ των δύο εμβολίων, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και την ίδια ημέρα, σε διαφορετικά ανατομικά σημεία (διαφορετικό μπράτσο). Η σύσταση αυτή συμβαδίζει και με τα αποτελέσματα πολυκεντρικής, τυχαιοποιημένης μελέτης, φάσης 4, η οποία διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό The Lancet.

Η ταυτόχρονη χορήγηση είναι ασφαλής και αποτελεσματική, σύμφωνα με μελέτη.

Οπως σημειώνουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, που συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση, στόχος της μελέτης ήταν να εντοπιστεί κάποια συστηματική αντίδραση στα εμβόλια έως και επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό και να αξιολογηθεί η αντισωματική απάντηση των συμμετεχόντων. Συνολικά στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 679 ενήλικοι, εκ των οποίων 340 έλαβαν ταυτόχρονα τα δύο εμβόλια και 339 διαδοχικά με 21 ημέρες διαφορά. Σε διαφορετικές υποομάδες των συμμετεχόντων που έλαβαν τρία διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια μαζί με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer ή της AstraZeneca, η μη κατωτερότητα –σε ό,τι αφορά την αντισωματική απάντηση– της ταυτόχρονης χορήγησης σε σχέση με τη χορήγηση με 21 ημέρες κενό επιβεβαιώθηκε σε 4 από τους 6 διαφορετικούς συνδυασμούς εμβολίων. Στους άλλους δύο οι διαφορές που παρατηρήθηκαν δεν πληρούσαν τα στατιστικά κριτήρια που είχαν θεσπιστεί όταν σχεδιάστηκε η μελέτη. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, «οι ανοσολογικές αποκρίσεις δεν επηρεάστηκαν από την ταυτόχρονη έγχυση και οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ήπιου ή μέτριου βαθμού. Μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια περιγράφηκε και αφορούσε νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας. Συμπερασματικά, η ταυτόχρονη χορήγηση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική σε αυτή την ομάδα ασθενών και μπορεί δυνητικά να διευκολύνει το σύστημα υγείας τον επόμενο χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων για τη φετινή περίοδο εποχικής έξαρσης της γρίπης ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου. Εως και το περασμένο Σάββατο είχαν εκδοθεί 2.474.923 συνταγές για εμβόλια και είχαν εκτελεστεί τα 2.101.500. Οι ειδικοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός καλό θα είναι να γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη της ανοσιακής απάντησης του οργανισμού έναντι του ιού της γρίπης και με δεδομένο ότι η περίοδος εποχικής έξαρσης της νόσου στη χώρα μας ξεκινά συνήθως μέσα με τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή