Επέτειος Πολυτεχνείου: Χωρίς παρατράγουδα η διαδήλωση

Επέτειος Πολυτεχνείου: Χωρίς παρατράγουδα η διαδήλωση

Σε 20.000 υπολογίζονται οι συμμετέχοντες – Μικροεπεισόδια στη Θεσσαλονίκη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 20.000 άτομα υπολογίζεται ότι συμμετείχαν στη χθεσινή καθιερωμένη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8 μ.μ., όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία.

Στη συνέχεια, μερικές χιλιάδες συνέχισαν προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, πέρασαν μπροστά από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και κατευθύνθηκαν προς τα στενά των Εξαρχείων, όχι πάντως συντεταγμένα. Σε όλη τη διαδρομή το μπλοκ των αναρχικών, που αριθμούσε, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότερα από 1.000 άτομα, ήταν πλαισιωμένο από διμοιρίες των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα στη διάρκεια της διαδήλωσης να μη σημειωθούν επεισόδια. Την ίδια τακτική ακολούθησε η αστυνομία και κατά τη διάρκεια που τα άτομα του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου κινούνταν επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, σημείο που σε προηγούμενες επετείους εκδηλώνονταν επεισόδια. Κατά τις βραδινές ώρες αρκετά άτομα κινούνταν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ  μετά την έναρξη της διαδήλωσης παρέμειναν στα Εξάρχεια, στις οδούς Τοσίτσα, Στουρνάρη και αλλού, προκειμένου να μην επιτρέψουν σε κουκουλοφόρους αφενός να μπουν στο κτίριο του ΕΜΠ και αφετέρου να χρησιμοποιήσουν τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και την πλατεία για τον σχεδόν καθιερωμένο κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 10 μ.μ. έγιναν, μάλιστα, δύο προσαγωγές, όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ.

Σε όλη τη διαδρομή το μπλοκ των αναρχικών, που αριθμούσε περισσότερα από 1.000 άτομα, ήταν πλαισιωμένο από διμοιρίες των ΜΑΤ.

Φέτος, εξάλλου, στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν 6.000 αστυνομικοί, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε γραπτή δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της διαδήλωσης τόνισε ότι «οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα, ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και με απόλυτη ηρεμία», ενώ ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην πορεία αλλά και τις αστυνομικές δυνάμεις για τον επαγγελματισμό που, όπως είπε, επέδειξαν για την τήρηση της τάξης. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι επικεφαλής των διμοιριών ήταν εφοδιασμένοι με κάμερες που κατέγραφαν προληπτικά τις κινήσεις των διαδηλωτών, όπως άλλωστε τους δίνει τη δυνατότητα ο νόμος που έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2020. Πάντως, άγνωστοι επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό συνεργείο του Mega και προκάλεσαν φθορές στην κάμερα του εικονολήπτη του σταθμού.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων. Από την αστυνομία επιστρατεύτηκε το ειδικό όχημα ρίψης νερού για την απόκρουση των κουκουλοφόρων, οι οποίοι στη συνέχεια μπήκαν στην Πολυτεχνική Σχολή και έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο. Μέχρι αργά και στη συμπρωτεύουσα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή